Piyasalara ‘Brexit’ şoku

İngiltere’deki referandumdan AB’de kalma yönünde sonuç çıkmasını bekleyen piyasalar terk köşe oldu. Brexit ve Başbakan David Cameron’un istifa kararı ile dolar ve altın uçtu, Sterlin ve borsalar çakıldı.

Piyasalara ‘Brexit’ şoku

Küresel piyasalar, İngiltere’de önceki gün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasıyla şoke oldu.

Belirsizlikten kaçan yatırımcılar risksiz varlıklara yöneldi. Referandum sonuçlarının ardından sterlin/dolar paritesi yüzde 10’un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,3230 düzeyine çıkarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 geriledi, altının ons fiyatı ise yaklaşık yüzde 7 yükselerek 1.350 doları aştı. Ons fiyat akşam saatlerinde 1.313,01 dolara indi.

​Bursa Kapılaçarşı’da dün akşam saatlerinde fiyatlar dolar ve onstaki düşüşle biraz geriye geldi. 24 ayar altının gramı gün sonunda 123,5 liradan, çeyrek altın ise 200 liradan alıcı buldu. Yatırımcıların hızlı bir şekilde risksiz varlıklara yönelmesiyle ABD 10 yıllık tahvillerin faizi 4 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 1,44 seviyelerine kadar geriledi. Referandumun ilk etkilerinin görüldüğü Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 8 değer kaybederken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 5, Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 3,5 düşüş kaydetti.

İYİMSERLİK HAKİMDİ

Referanduma ilişkin yayımlanan son anketlerde AB’de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu. Bu iyimserlikle önceki gün ABD’de pay piyasaları yüzde 1’in üzerinde yükselirken, Avrupa borsalarında artışlar ise yüzde 2’ye yaklaşmıştı. Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

DOLAR KURU SERT DALGALANDI

Dolar/TL, Brexit kararı çıkmasının ardından 3 liranın üzerini gördü. Dolar/TL 3,0040’ı kadar yükseldikten sonra sabah saat 09.00’dan sonra düşüşe geçti. Önce 2,9650 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, öğleden sonra 2,91’in altına geldi. Akşam saatlerinde dolar 2,92 liradan satıldı. Sterlin/TL de yaklaşık 14 ayın en düşük seviyesi olan 3,9252’yi gördükten sonra 3,98’le günü tamamladı. Euro/TL ise 3,24 seviyelerinden alıcı buldu. Azalan risk iştahı ile altın fiyatları ve gelişmiş ülke tahvilleri değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde düştü.

BORSA’DA YÜZDE 3,3 KAYIP

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Brexit’in piyasalarda neden olduğu şok etkisi ile güne yüzde 5,02 düşüşle 4 ayın en düşük seviyesi olan 74.073,82 puandan başladı. BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,36 düşüşle 75.366 puandan tamamladı.

ODAKTA MERKEZ BANKALARI VAR

İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) şoku altında sert değer kaybeden piyasalar yeni denge seviyesini ararken, merkez bankalarının açıklamaları yakından takip ediliyor. Analistler, Brexit kararının ardından gerek siyasilerin gerekse merkez bankalarının açıklama ve atması muhtemel adımlarının bundan sonraki dönemde piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

ATİNA BORSASI ÇÖKTÜ

Atina Borsası, Birleşik Krallık’ta yapılan referandumun ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması yönünde (Brexit) sonuçlanmasının ardından açılışta yüzde 15,45 düşüşle Avrupa’daki en çok etkilenen borsalardan biri oldu.

AB EKONOMİSİ 2,8 TRİLYON $ KÜÇÜLECEK

AB ikinci büyük ekonomisi İngiltere’nin, ayrılma sonrasında, AB Gayrisafi Yurt içi Hasılasının (GSYH) 2,8 trilyon dolar azalması bekleniyor. Kişi başına milli gelir büyüklüğü açısından geçen yıl AB içinde 5’inci sırada bulunan İngiltere’nin AB’den ayrılması, birliğin kişi başına düşen milli gelirini de olumsuz etkileyecek. Geçen yıl AB’de 31 bin 969 dolar olan kişi başı milli gelir, İngiltere hariç hesaplandığında 30 bin 232 dolara düşüyor. Böylece İngiltere hariç hesaplandığında AB kişi başı milli gelirinin bin 737 dolar azalacağı dikkati çekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X