Piyasalara Çin bombası

Dünya piyasaları Çin depremi ile sarsıldı. Gelişmelerden seçim belirsizliği ve terör olaylarının yaşandığı Türkiye’de payını aldı. Euro 3,47 TL’ ile rekor kırdı. Borsa’da kayıp yüzde 3,3 oldu.

Piyasalara Çin bombası

Piyasalar haftaya ‘Asya’ kaynaklı sert kayıplarla başladı. Dünyanın ikinci ekonomisi Çin’den gelen veriler, piyasalarda ağır yaralar açtı. Çin’de hisse senedi piyasası, yüzde 8,6 ile 2007 yılından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Asya borsalarındaki yüzde 5’i aşan sert düşüşler, Avrupa’yı da etkiledi. Almanya’nın DAX endeksi yüzde 3 gerileyerek Ocak’tan bu yana ilk kez 10.000’nin altını gördü. Geçtiğimiz hafta TL karşısında 3 liraya çıkan dolar haftaya yükselişle başladı. Ancak esas hareketlilik Euro’da yaşandı. Euro/TL karşısında ilk kez 3,4772 seviyesine ulaştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,32’ye yükseldi. Satış dalgası Borsa İstanbul’u da etkiledi. Endeks yüzde 3,33 kayıpla 71.341,95 puandan kapandı. Endeks gün içinde 69.797,40 seviyesine kadar geriledi.

KUR SAVAŞI FİYATLANIYOR

Analistler, BIST 100 endeksinin 71.000 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda 69.500 seviyesinin takip edileceğini dile getiriyor. Uzmanlar, küresel piyasalarda Asya borsaları öncülüğünde yaşanan sert satış baskılarının güvenli liman arayışlarını tetiklediğini Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda satışları da beraberinde getirdiğini ifade ediyor. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, ”Piyasada ana risk barometresi sayılan S&P500 endeksi geçen hafta yüzde 5,8 değer kaybetti. DAX yüzde 6 değer kaybetti. Şu anda fiyatlanan sadece Çin kaygıları değil. Kur savaşlarının başlangıcı da fiyatlanıyor” dedi.

PETROL 6,5 YILIN DİBİNDE

Brent petrolün varil fiyatı, petrol arzındaki artışın yanı sıra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in büyümesine ilişkin endişelerin yükselmesiyle 43,97 dolara gerileyerek, 6,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki değer kayıplarının devam etmesi Rus rublesinde sert düşüşe neden oldu. Rusya piyasasında dolar yüzde 3’e yakın yükselişle 71,28 rubleden, Euro ise yaklaşık yüzde 4 artışla 81,63 rubleden işlem gördü.

ALTIN FİYATLARI UÇTU

Fed’in eylülde faiz artırımına başlaması ihtimalinin zayıflaması, küresel ekonomideki yavaşlama endişelerinin ‘güvenli liman’ talebini artırması ve TL’deki değer kaybının etkisiyle altının gram fiyatı 111,29 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. 

Altının ons fiyatı ise 1.165 dolara kadar yükseldi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Çin’de düşük büyümenin, küresel düşük büyüme endişesi oluşturmasının yansıması olarak emtia fiyatlarında da sert düşüşler görüldüğünü beliterek şunları ifade etti:

”Petrol fiyatlarının gerilemesi de bunlara eklenince, yatırımcıların bir yandan ABD ve diğer gelişmiş ülke tahvillerine yönelirken, bir yandan da ‘güvenli liman’ altına yöneldikleri görülüyor. Ancak, büyük fonların altınla ilgili işlemleri analiz edildiğinde, uzun vadeli pozisyonları azalttıkları görülüyor. Küresel büyüme endişesi sürecinde yatırımcıların dolar bazında hızla likiditeye yönelmeleriyle altın ‘güvenli liman’ özelliğini sürdüremeyebilir.”

PİYASADA TL KALMADI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altındaki yükselişin küresel piyasalarla ilgili olduğunu belirterek, ”Küresel borsalardaki düşüşler, siyaset gündemiyle birleşince iç piyasalarda bozulmalar yaşanıyor” dedi. Vatandaşların 1 haftadır elindeki dövizi ve altını bozdurduğunu ve piyasalarda TL sıkıntısı yaşandığını aktaran Memiş, ”Yüksek döviz ve yüksek altın iç piyasalarda TL bırakmadı” yorumunu yaptı. Memiş, altın fiyatlarında kısa vadede kar satışları beklediğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X