Plakalara çekidüzen!

Harf ve rakamları silik, ölçüleri standartlara uymayan plakayla trafiğe çıkanlara ağır cezalar geldi. Sahte plaka kullananlara ise hem hapis hem para cezası var.

Plakalara çekidüzen!

OKTAY KAYALAR

Karayolları Trafik Kanunu’ndaki yeni düzenlemeyle, araç plakalarında harf ve rakamlarda oynama yapandan yönetmelikte yer alan ölçülerin dışına çıkılmasına varana kadar bir çok konuda değişikliğe gidildi. Buna göre, yönetmeliğe aykırı şekilde plaka takan sürücüler en az 92, en çok 844 lira ödeyecek. Hiç plaka takmadan trafikte dolaşanların cebinden ise bin 698 lira para çıkacak.

DENETİMLER BAŞLADI

Yönetmelikteki değişiklikle, plakalar belirlenen alan dışına takılmayacak, aynı ölçüde standartlara uygun olacak. Üzerinde harf kalınlaştırma gibi hiç bir oynama da yapılmayacak. Ön yada arka plakası olmadan, tek plakayla trafiğe çıkmak da yasaklandı.

Denetimlerde plakalarda kusur görülmesi halinde sürücüye para cezası kesildikten sonra 7 günlük süre tanınacak. Verilen süre içinde plakayı standartlmara uygun hale getirmeyen sürücülerin aracı ise trafikten men edilecek.

SAHTE TAKANA HAPİS 

Sahte plaka kullanımını önlemek için de kanunda değişiklik yapıldı.  Sahta plaka kullanan sürücüler ‘Resmi Belgede Sahtecilik’ suçunu işledikleri için 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Sahte plaka kullanan şayet kamu görevlisiyse ceza artırımına gidilecek. Kamu görevlisinin sahte plaka  kullanması 3 yıldan 8 yıla kadar hapis öngörüyor. Ayrıca, sahte plaka kullananlara 5 bin lira da para cezası kesilecek.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, kanun değişikliğinin resmi gazetede yayınlandığını ve denetimlerin başladığını belirterek, ‘Tüm sürücüler cezadan kurtulmak için nizami plaka kullansınlar’ diye uyarıda bulundu.

10 GÜNLÜK DENETİM RAPORU

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, yönetmelik yürürlüğü girince gerçekleştirdikleri 10 günlük plaka denetiminde 81 araca toplam 22 bin 208 lira para cezası kesti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X