Politika faizinde 50 baz puan artış bekleniyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaklaşık 10 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artırımının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi.

Politika faizinde 50 baz puan artış bekleniyor

Daha önceki açıklamalarında Fed’i bekleyeceklerini ifade eden TCMB’nin de gelecek haftaki toplantısında koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi öngörülüyor. Beklentiler politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında 25-50 baz puan artışta yoğunlaşırken, 25 baz puanlık indirim bekleyen bir kurum haricinde bütün katılımcılar koridorun üst bandının ise sabit tutulacağı yönünde görüş belirtiyor.

ŞU ANDA YÜZDE 7,5

Reuters’ın 16 kurum ile gerçekleştirdiği ankette 9 katılımcı politika faizinde 50 baz puan, iki katılımcı 25 baz puan, iki katılımcı 100 baz puan, bir katılımcı 125 baz puan artış beklerken, iki katılımcı ise oranın sabit kalacağını düşünüyor. Öte yandan, koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizinde beş katılımcı 25 baz puan, dört katılımcı 50 baz puan, iki katılımcı 100 baz puan, bir katılımcı 125 baz puan artırım beklerken, üç katılımcı ise değişim öngörmüyor. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 seviyesinde tutuyor.

BELİRGİN FARK VAR

Bugüne kadar siyasi baskının da etkisiyle uygulanmak zorunda kalınan üstü kapalı faiz artışları nedeniyle TCMB’nin politika faizi ile piyasaya uygulanan faiz arasında uzun süredir belirgin bir fark var. TCMB’nin söylemleri ve piyasa beklentisi bankanın politika faizini ortalama fonlama maliyetine yaklaştırarak daha sade bir politikaya geçmesi.  Politika faizinde bir artış anlamına gelen bu adıma faizler konusunda oldukça hassas olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir tepki vereceği ise bir başka endişe nedeni olmaya devam ediyor. TCMB, en son 29 Ocak 2014’te olağan dışı bir toplantı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X