Potansiyel ihracatçılara ‘mentor’ olunacak

Yeni ihracatçılar ile yeni pazarlara girmek istediklerine vurgu yapan Ticaret Bakanı Pekcan, mevcut pazarlarla da ilişkileri artıracaklarını kaydetti.

Potansiyel ihracatçılara ‘mentor’ olunacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen yıl aralık ayı itibarıyla 20 ilde potansiyel ihracatçıların tespitine yönelik çalışma başlattıklarını ve söz konusu firmalarla bire bir temasa geçip onların ihracatçı olması için mentorluk yapacaklarını söyledi.

Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulunun 8’nci toplantısı Bakanlığın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Bakan Pekcan, buradaki konuşmasında, 2019’un küresel ticaret savaşlarının ve korumacılık önlemlerinin çok fazla yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, küresel ekonomide son yılların en düşük büyüme rakamlarının kaydedildiğini vurguladı. Dünya ekonomisindeki kötü gidişata rağmen Türkiye’nin 2019’u başarıyla kapattığına dikkati çeken Pekcan, geçen yıl 180,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, ithalatın da yüzde 9 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anlattı.

EN YÜKSEK KARŞILAMA ORANI

İhracatın büyümeye katkısının 2019’un 3’ncü çeyreği itibariyle 4,7 puan olduğunu dile getiren Pekcan, şöyle devam etti: ‘’İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,5’ten yüzde 85,8’e yükseldi. Bu değer, son 62 yılda yakalanmış en yüksek karşılama oranıdır. Her ne kadar 2019 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatımız yüzde 0,8 düşse de 14,4 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. 16 AB ülkesine ticarette fazla verdik. AB ile dış ticaretimizdeki fazlamız 2018 yılında 3,9 milyardı, 2019’da ise 14,4 milyar. Yani bu değer tam 3,7 kat artmış.”

YENİ PAZARLARA GİRMEK İSTİYORUZ

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı tabana yaymak için çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Pekcan, ‘’Yeni ihracatçılarla, çok daha fazla sayıda katma değerli ürünümüzle daha geniş bir coğrafyaya, yeni pazarlara girmek istiyoruz” diye konuştu. Mevcut pazarlarda ilişkileri artıracaklarını ifade eden Bakan Pekcan, ‘’Bununla ilgili çeşitli çalışmalarımız var. Esnafımıza e-ticaret eğitimleri veriyoruz. Ayrıca dış ticaret seminerleri veriyoruz. Düzenlediğimiz 94 seminere 3 bin 500 kişi katıldı. Kadın ve genç girişimcilerimize yönelik seminerlerimizden 900 kişi yararlandı” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE BAZINDA YAPILACAK

Ruhsar Pekcan, geçen yıl aralık ayı itibarıyla 20 ilde potansiyel ihracatçıların tespitine yönelik çalışma başlattıklarına işaret ederek, 2020’de bunu yaygınlaştıracaklarının altını çizdi. Bunu Türkiye bazında yapacaklarını kaydeden Pekcan, ‘’Firmalarla bire bir temasa geçip onların ihracatçı olması için mentorluk yapacağız. Onlara desteklerimizi sunacağız. Onları da ihracatçı ailesinin ferdi yapmak için çalışacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X