Puslu havayı kurtlar sever

Siyasi belirsizliğin gündemin ilk sırasına oturduğunu, bunun bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, ”Puslu havayı kurtlar sever. Bütün partilere çağrıdır. Gün birlik ve beraberlik günüdür” dedi.

Puslu havayı kurtlar sever

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, öncesi siyasi belirsizlik uyarı yaptı, ardından da yeni anayasa hazırlıklarında uzlaşının önemini vurguladı.

Özlihan, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda yeni anayasaya ilişkin beklentilerini dile getirdi. Siyasette yaşanan gelişmeler neticesinde hazırladığı konuşma metnini değiştirdiğini anlatan Özilhan, geçen haftadan beri siyasi belirsizliğin bir kez daha gündemin ilk sırasını işgal ettiğini ifade etti. ”Belirsizliği ve puslu havayı kurtlar sever” sözleriyle sürdüren Özilhan, Türkiye’de yaşanan sürecin sonunda belirsizliğin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Özilhan, ”Dileğimiz içinden geçmekte olduğumuz bu sürecin sonunda 21. yüzyıl Türkiye’sine yakışır bir anayasaya kavuşmamızdır. Kurumların iyi ve etkin çalıştığı sistemde kurumların başında kimin olduğu önemsizleşir. Öyle ki isimler değişse de naçiz bedenler bir gün toprak olsa da, oluşturulan modelin gücü sayesinde kurumlar dimdik ayakta kalır” diye konuştu.

HERKES FEDAKÂRLIK YAPMALI

Türkiye’nin ekonomik sistemini demokratik bir yapı içerisinde yukarıya taşımak için yeni bir toplumsal sözleşmeye gereksinim duyulduğunu aktaran Özilhan, şöyle devam etti: ”Modern dünyada anayasaların özellikleri bellidir. Evrensel normlara uygun olmayan bir çerçeve uzun vadede sıkıntı getirir. Yeni anayasa kavgayı artırmaya değil beraberliği artırmaya hizmet etmelidir. Yeni anayasa farklılıklarımızla birlikte bir arada yaşamamız için bir çerçeve sunmalıdır. Herkes bunun için üstüne düşen fedakârlığı yapmalı. Görünürdeki zorlulara rağmen sorunları çözme noktasından hiç de uzak değiliz.”

GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR

Üst üste gelen şehit haberlerinin yürekleri dağladığını dile getiren Özilhan,  ”Daha fazla beklemeye takatimiz kalmadı. Bütün partilerimize çağrıdır. Gün birlik ve beraberlik günüdür” ifadelerini kullandı.

LAİKLİK TARTIŞILAMAZ

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, yeni anayasa ile ilgili laiklik tartışmalarına da değinerek, ”Laiklik, demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ilkelerini tartışma dışı bırakmalıyız” dedi. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, konuşmasında bu konuya değindi ve laiklikle ilgili geçmişte bir takım sorunlar yaşanmış olmasının laiklik ilkesinin tartışılmasını meşru kılamayacağını söyledi. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başaran-Symes, uzun vadeli riskler ve geçmişten gelen yapısal sorunların devam ettiğini söyledi. Turizm sektöründeki kayıplara da dikkat çeken TÜSİAD Başkanı, AB ile ilişkilere de değindi ve ekledi: ”Türkiye’nin dış politikasında yeni bir değerlendirme ihtiyacı olduğu görülüyor. AB üyelik perspektifini koruyarak bir dizi adım atmalıyız, ilişkilerin saygıyla yürütülmesi lazım.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X