Putin’i ikna çabaları

Batı, Rusya’yı Esad yönetiminden koparmaya ikna etmeye çalışıyor. ABD Başkanı Trump, Almanya ve İngiltere başbakanları ile telefon görüşmesi yaptı ve Moskova’ya baskı için destek aldı.

Putin’i ikna çabaları

Trump ardından Dışışleri Bakanı Tillerson’ı Moskova’ya gönderdi. G7 zirvesinin ardından Fransa, ‘Esad’ın Suriye geleceğinde olmayacağı konusunda hemfikiriz’ açıklaması yaptı.

Suriye’de son olarak İdlib kentine yapılan kimyasal saldırı sonrası Batılı ülkeler, Suriye lideri Beşar Esad’ı devre dışı dışı bırakma konusunda Rusya’yı ikna etmek süreç başlattı. 

Bu amaçla ABD Başkanı Donald Trump’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Merkel ve May’in Trump’a ABD’nin Suriye’ye düzenlediği hava saldırısında destek sundukları belirtildi. üç liderin de Suriye’de İdlib vilayeti yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sorumlu tutulması gerektiği üzerine görüş birliğinde oldukları kaydedildi. 

”RUSYA’NIN ÇIKARINA UYGUN DEĞİL”

İngiltere’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise May ve Trump’ın, ‘Esad ile müttefik kalmanın uzun vadede Moskova’nın çıkarına hizmet etmeyeceği’ konusunda Kremlin’i ikna etmeyi denenmesi gerektiği konusunda uzlaştıkları belirtildi. 

ESAD’SIZ ÇÖZÜM

Bu arada İtalya’nın Lucas kentinde sona eren dünyanın sanayileşmiş en büyük 7 ülkesi ve AB’yi bir araya getiren dışişleri bakanları düzeyindeki G7 toplantısında da Suriye’nin geleceği konusunda ‘Esad’ın yer almayacağı’ görüşünde uzlaştı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault yaptığı açıklamada, ‘Esad’ın Suriye geleceğinde olmayacağı konusunda hemfikiriz’ açıklaması yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, ‘Rusya biz ve müttefiklerle mi ya da Esad, İran ve Hizbullah’la mı birlikte olacağını seçmek zorunda’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson toplantı sonrasında Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X