PYD Fırat’ın batısını zorluyor

PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından yönlendirilen bazı Arap unsurlar, Fırat’ın batısındaki Mümbiç’e operasyon başlattığını duyurdu.

PYD Fırat’ın batısını zorluyor

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) bazı Arap unsurları, Fırat nehrinin batısına geçmek için kara operasyonuna başladığını duyurdu.

SDG içerisinde yer alan küçük silahlı gruplardan Devrimciler Ordusu (Ceyşul Suvvar), sosyal medya üzerinden Fırat nehri üzerindeki Tişrin barajı çevresinden nehrin batısında IŞİD kontrolündeki Mümbiç’e operasyon başlattığını bildirdi.

ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren ise dün SDG’nin Fırat’ın batısına geçmediğini, sadece Tişrin Barajı civarını kontrol ettiğini ve barajın batı tarafında düşmanın top atışlarını uzak tutacak bir güvenlik kordonu oluşturduğunu söylemişti.

SDG, PYD’ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşerek oluşturduğu ve ABD’nin desteğini alan bir kuvvet. SDG’nin içinde PYD’nin liderliğindeki SDG içinde Devrim Ordusu, İdlib Şehitleri Tugayı, Ayn Calur Tugayı, 99. Piyade Tümeni, Hamza Tugayı, Kaka’a Tugayı, 455. Özel Kuvvetler Tugayı, Selçuklu Tugayı, 102. Alay, Ahrar Şimal, Halep kırsalı Aşiretleri, Kürt cephesi, Şeyh Maksud Savunma Birlikleri, Şeyh Maksud Kadın Savunma Birlikleri adlı gruplar bulunuyor.

Fırat’ın batısındaki Mümbiç ilçesine doğru operasyon başlattığını duyuran Devrimciler Ordusu, Arap savaşçılardan oluşuyor.

SDG, 27 Aralık’ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Halep’in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyinde bulunan terör örgütü IŞİD hedeflerine hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nı IŞİD’den almıştı.

SDG’nin, IŞİD’in kontrolünde bulunan Fırat’ın batısındaki Cerablus’a ilerleme çabası bir haftadır ağırlık kazanmıştı. Dün IŞİD ve SDG arasında nehrin batısında çatışmalar yaşanmıştı.

Türkiye sınırında PYD kuşağı projesi

PYD güçleri, koalisyonun hava desteğiyle Ocak 2015’ta Kobani’yi ele geçirmiş, Mayıs’ta da Tel Abyad’ı IŞİD’den almıştı. Böylece ülkenin kuzeyinde birbirinden kopuk olan Haseke ve Kobani “kanton”larını birleştiren PYD, bir sonraki hedefinin Fırat’ın batısına geçip Cerablus-Azez hattında ilerleyerek Kobani ve Afrin’i birleştirmek olduğunu açıklamıştı.

PYD, bu hedefi gerçekleştirmek için ABD’nin yanı sıra Rusya ile de yakınlaşmıştı. Kasım ayının sonundan itibaren Rusya, PYD’ye Halep’in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında ilerlemesi için yoğun hava desteği sağlamaya başlamıştı.

Afrin’in doğusunda, Halep’in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise SDG’nin saldırısına maruz kalmaya başlamıştı. Bir yandan muhaliflerin Azez’deki cephe hatlarına saldıran PYD, diğer yandan Fırat’ın batısına geçebilmek için Cerablus’ta IŞİD ile çatışıyordu.

ABD hava kuvvetleri PYD güçlerine desteğini uzun süredir devam ettirirken, Rusya da Halep’in kuzeyinde örgütün muhalif güçlere karşı ilerleyebilmesi için bombardımanlarını sürdürüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X