PYD`ye askeri destek

ABD`nin PKK`nın Suriye`deki uzantısı PYD`yi silahlandırmak için görüşmelere devam ettiği ortaya çıktı. PYD ile Amerikalı yetkililerin iki yıldır süren görüşmelerin `Türkiye`yi üzmemek için` gizli tutulduğu öne sürdü.

PYD`ye askeri destek
Kürdistan bölgesinde, ABD yetkilileri ve PYD liderleri arasında IŞİD’e karşı süren saldırılarda savaşçıların silahlandırılması konusu gündemde.
 
Suriye’deki PKK uzantısı PYD’ye sağlanan silahların bir hafta önce Paris’teki bir toplantıda tartışıldığı ve iki taraf arasındaki görüşmelerin de geçen perşembe günü Duhok’ta da devam ettiği bildirildi. PYD Sözcüsü Hawaf Xelil, görüşmelerde örgütün askeri kanadı YPG’nin silahlandırılmasının da ele alındığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı da, perşembe günü PYD ile doğrudan görüşmelerin yapıldığını doğruladı.
 
GİZLİ TUTULDU
 
Washington ile temaslarda ‘Kobani’deki Kürtlere askeri desteğin gönderilmesini konuştular’ diyen PYD Sözcüsü Hawaf Xelil, örgüt ile ABD arasındaki görüşmelerin iki yıl önce başladığını ancak Beyaz Saray’ın ‘Türkiye’yi üzmemek için’ konuyu gizli tuttuğunu öne sürdü.
Bu arada , Suriye Birleşik Kürt Partisi Genel Sekreteri İbrahim Biro da yaptığı açıklamada, geçen hagta kendileri de dahil olmak üzere Kürt gruplarının Ankara’da ABD elçisi ile Rojava’daki Kürtler için potansiyel ABD ve uluslararası destek konusunda görüştükleri bilgisini verdi.
 
Biro, ‘ABD Suriye muhalefetini bir araya getirmek niyetinde ama aynı zamanda Suriye Kürdistanı’nın farklı olduğunu da biliyorlar bu yüzden de destek almak için Kürt gruplarının beraber çalışmak zorunda olduklarını söylediler’ dedi.
 
ABD yetkilileri ve PYD liderleri arasında devam eden görüşmelerde Kürt bölgesi için oluşturulabilecek ortak savunma güçleri hakkında fikir birliğine varılmaya çalışılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X