Rahat uyku için hamilelere öneriler

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Dr. Serhat Ünal, gebelikte meydana gelen hormonal ve fiziksel değişikliklerin birçok gebe kadında yorgunluğa neden olduğunu söyledi.

Rahat uyku için hamilelere öneriler

Dr.Ünal, “İlk üç ayda gebeliğe bedensel ve ruhsal uyum çabaları içindeki kadında aşırı bir uyuma isteği olur. Son üç ayda ise yorgunluk, bebeğin karın içinde büyümesiyle birlikte ağırlık merkezinin değişmesi sonucu yeniden aşırı bir şekilde hissedilir. Günlük uyku ve dinlenmenin yeterince sağlanması bu anlamda çok önemli” ifadelerini kullandı.

Gebe kadınların günlük ortalama 7-8 saat uyuyacak şekilde program yapmaları gerektiğini söyleyen Dr. Ünal, “Gebenin gün içinde belirli aralıklarla dinlenmesi çok önemlidir. Örneğin bir-iki saatlik çalışmadan sonra bebeğin kan dolaşımını rahatlatmak ya da bacaklarda meydana gelen şişliğin çözülmesini veya azalmasını sağlamak maksadıyla 15-20 dakika yan pozisyonda uzanmak, ayakları yukarıda olacak şekilde yarı oturur pozisyonda dinlenmek gebenin gününü daha rahat bir şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Tam gün ve yorucu işlerde çalışan gebelerin dinlenmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Ünal, hamilelik döneminde rahat ve kaliteli bir uyku için diğer önerilerini ise şöyle sıraladı:

• Yatmadan hemen önce kesinlikle yemek yemeyin

• Hep aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışın

• Uyuyamıyorsanız başka bir aktivite ile ilgilenin

• Yattığınız odanın sıcaklığının 18 derece civarında olmasına, aşırı sıcak, soğuk ya da nemli olmamasına dikkat edin

• Yatak odanızı sık sık havalandırın ve sadece uyuma maksadıyla kullanın

• Gece sık idrara çıkmak uykunuzu böleceğinden uykuya geçmekte zorlanabilirsiniz. Almanız gereken sıvıyı gün içine yayıp akşamları fazla sıvı gıdalar almaktan kaçının

• Uykunuzu engelleyecek endişe ve stres yaratacak meseleleriniz varsa gündüz saatlerinde çözmeye çalışın

• Uykusuzluk sorununuz için ilaç, alkol, kolalı, kafeinli içecekleri almayın, çay, kahve içmeyin

•Yatmadan önce ılık bir duş alın

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X