‘Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemli’

Kadınların adeta korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserine ilişkin bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emre Uysal, özellikle pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile birlikte, rahim ağzı kanserinin görülm

‘Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemli’

Her yıl dünya genelinde 500 bin kadına, rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu kaydeden Op. Dr. Emre Uysal, “HPV sessiz bir virüs olduğu için genellikle insanda olduğuna dair herhangi bir belirti vermez. Yani bu virüs, fark edilmeden kapılabilir. Bu virüsün neden olduğu rahim ağzı kanseri ise dünyadaki kadınlarda, en sık görülen 2. kanser türüdür” dedi.

Kadınların, herhangi bir şikâyeti olmasa dahi, yılda 1 kez düzenli olarak jinekolojik muayene olması gerektiğini kaydeden Dr. Uysal; “Rahim ağzı kanserinin belirtileri daha çok, hastalığın ileri safhalarında ortaya çıkar. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanaması gibi belirtiler görülebilir. 30 yaşından itibaren her kadının, en az bir kez smear testi ive HPV testini yaptırması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri tedavisi; cerrahi müdahale, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. Tedavi bittikten sonra da rutin kontroller ve smear testlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü rahim ağzı kanseri, tedaviden sonra da tekrarlayıp, etkisini sürdürebiliyor. Bu yüzden düzenli kontrol çok önemli” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X