Rahvan Atları Kıyasıya Yarıştı

Ardahan’da “3. Rahvan At Yarışları” yapıldı. Ardahan-Artvin Karayolunun Sulakyurt Köyü mevkiindeki Ardahan At Yarış Sahasındaki yarışmayı, Ardahan…

Rahvan Atları Kıyasıya Yarıştı

Ardahan’da “3. Rahvan At Yarışları” yapıldı. Ardahan-Artvin Karayolunun Sulakyurt Köyü mevkiindeki Ardahan At Yarış Sahasındaki yarışmayı, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kurum amirleri ve vatandaşlar izledi. Aşıkların atışması ile başlayan yarışma öncesi konuşan Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Orta Asya’dan Viya’na kapılarına kadar at sırtında gitmiş bir milletin torunlar olduklarını söyleyerek, şunları konuştu: “Vali Ahmet Deniz Orta Asya’dan viyana kapılarına kadar at sırtında gitmiş bir milletin torunlarıyız. Onun için atı sevmemek, ata değer vermemek gibi bir şey düşünülemez. O bizim en önemli değerlerimizden bir tanesi. Ardahan’da ata binme hayalimi gerçekleştirmiş oldum ve geç kaldığımı düşünüyorum. Onun için bu geleneksel değerlerimize biz sahip çıkmamız lazım. Bir milleti millet yapan geleneklerine sahip çıkma duygusudur.” Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise, rahvan at kültürünü Ardahan’da yaşatmak için bu etkinliği yaptıklarını belirterek, “Ardahan Belediyesi olarak yarışlarla birlikte Ardahan’ın ekosistemi, Ardahan’ın gelenekleri rahvan at yarışlarına çok uygun olduğu gibi halkımızında sevdiği bir spor dalıdır. Geçmişte bütün yaylalarımıza atlarla yarışarak çıkılmıştır ve aynı şekilde yaylalardan inildiği zamanda yarışlar yapılmış, şenlik halinde de devam etmiştir. Burada kadın-erkek, genç-kız her kes bu yarışın içerisinde olmuştur. Ardahan gerçekten at yarışları ile ilgili, bu ekosistemde, bu çayır, çimende, bu güzel çiçekli çiçekli yaylalarda rolünü oynamıştır. Şimdi bu unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş bu sporumuzu harekete geçirmenin, farkındalık oluşturmanın zamanıdır.” şeklinde konuştu. Köksoy, bir dönemler sahanın yapımında emeği olan Esik Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Çimli’yi unutmayarak teşekkür etti. Daha sonra yarışmaya katılan 60 at, 6 kategoride yarıştı. Buna göre, Başat Kategorisinde Murat Arabul birinciliği alırken, Büyük Orta, Üçlü Tay ve Dörtlü Tay’da Atilla Özgen birinciliği aldı. Küçük Orta’da ise Yener Koçoğlu birinci olurken Baş Atlı’da Engin Apaydın birinciliği hak etti. Yarışmada dereceye giren atların sahiplerine ödül verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X