Rakipleri Gazprom’u zorluyor

Rus enerji devi Gazprom’un, Avrupa doğalgaz pazarında yaşadığı sıkıntıların yanı sıra ülke içinde rekabet ettiği iki büyük şirketin de dış pazarlara açılma isteği karşısında zor bir dönemden geçtiği belirtildi.

Rakipleri Gazprom’u zorluyor

Rusya’da Rosneft ve Novatek de boru hatlarıyla Avrupa’ya doğalgaz ihraç etmek isterken, Gazprom bu konuda tek yetki verilen şirket konumunu koruyor. Geçen ay sonunda Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Kirill Molodtsov, Rosneft’in mart sonunda Avrupa’ya doğalgaz ihraç etmek için başvuruda bulunduğunu ifade etmiş ve Rosneft Başkan Yardımcısı Mikhail Leontyev de, ‘Gazprom’un müşterilerine değil, kendi spesifik müşterilerine gaz satmak için izin verilmesini istiyoruz. Bizden gaz almak için hazırlar’ demişti. 

Novatek de gerekirse Gazprom’a bir miktar komisyon ödeyerek ihracat yapmak ve Avrupa’da Norveç’le rekabet etmek istediğini açıklamıştı. Rosneft’in piyasa değeri, hafta başında açıklanan verilere göre 52 milyar dolarla 2006 yılında halka açılmasından bu yana ilk kez 51,7 milyar dolarda kalan Rus enerji devi Gazprom’u geçti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X