Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, ramazan ayı alışverişleri konusunda vatandaşlara bilinçli tüketim yapmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ramazan ayının yaklaşmasıyla yayımlanan gıda reklamlarında artış görüldüğü ifade edildi. Özellikle ramazanda insanların bilinçsiz gıda alışverişi yapma eğiliminde olduğuna işaret edildi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, ramazan ayı öncesi tüketicileri uyardı. Ekmek, sebze ve meyve israfının çok büyük rakamlara ulaştığına işaret eden Palandöken, ”Sürekli artan nüfus ve yeme, içme ihtiyaçlarımızın değişmesi sebebiyle israf da çok büyük rakamlara çıktı.
Ülkemizde her gün 5 milyonun üzerinde ekmek, yılda 18 milyon tonun üzerinde meyve ve sebze israf ediliyor. Bunlarla birlikte paramızı da çöpe atmış oluyoruz. Birçok okul, hastane yapılabilecekken çöpe giden paramız, nimetimiz oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
MERDİVENALTI ÜRÜN ALMAYIN
Palandöken, israftan kaçınmanın diğer bir yolunun da merdiven altı ürün almamak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ”Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı oluyor.
Bu artış ise fiyat yelpazesini genişletiyor. Tatlısından bakliyatına kadar birçok ürünün en ucuzuyla en pahalısı arasında dağlar kadar fark var. Vatandaşımız daha ucuz diye merdiven altı ürünleri, hijyenden uzak yiyecekleri almamalı. Esnafımızda her yiyeceğin en tazesi ve kalitelisi var.
Ucuz diye alınan yiyecek ya aynı gün ya da ertesi gün çöpe gidiyor. Bu da israfa en çok neden olan durumlardan biri. Ramazanda iftar sofralarında israfın her türlüsünden kaçınmalıyız.
İhtiyacımız kadar ekmek almalı, doyacağımız kadar sofra kurmalıyız. Hem paramızı hem sağlığımızı çöpe atmamak için kaliteli olan bildiğimiz tanıdığımız esnaftan alışveriş yapmalıyız.”
BAKANLIĞIN UYARILARI
-Alışverişe çıkmadan önce, mutlaka bir pazar araştırması ve liste yapılmalı.
-Açlık hissinin yoğunlaştığı iftar saatinden önce alışverişe çıkılmamalı.
-Ucuz olsa da ihtiyaç duyulmayan ürünler satın alınmamalı, listeye uyulmalı.
-Ürünlerde karşılaştırma yaparken hem fiyat hem miktar dikkate alınmalı.
-Raf ömrü ve ambalajın sağlıklı olup olmadığı gibi hususlara dikkat edilmeli.
-Çabuk bozulabilecek ürünler ihtiyacı karşılayacak kadar satın alınmalı.
-Olası sorunların karşı alışveriş fişleri makul bir süre muhafaza edilmeli.
‘TAVŞAN ÜRÜN’ TUZAĞINA DİKKAT
Tüketici örgütlerinin temsilcileri, özellikle ramazan ayında fiyatı maliyetinin bile altına indirilen ‘tavşan ürün’ tuzağına karşı tüketicileri uyardı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, son dönemlerde özellikle marketlerde ilginç bir uygulamanın olduğunu ve bununla ilgili ciddi şikayetler aldıklarını dile getirerek, ”Buna ‘tavşan ürün uygulaması’ deniliyor.
‘Tavşan ürün’ demek bir ürünün fiyatını düşük tutup tüketicileri kendi mekanına çekmek. Tüketiciler bu tavşan ürün peşinden koşarken diğer ürünlerin fiyatlarına bakmıyor, orada yüksek bedellerle ürün almaları söz konusu olabiliyor. Tüketicilerimiz buna dikkat etsin ve bu tür tuzaklara aldanmasın” dedi.
SIK DENETİM ÇAĞRISI
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, yetkili kurumların fahiş fiyata yönelik sık sık denetim yapmasını, tüketicilerin her indirime aldanmaması gerektiğini belirterek, ”Ramazanda özellikle tatlı tüketimi çoğalıyor. Tüketilen tatlılarda seçici olunmalı, nişasta bazlı şeker kullanılmayan tatlılar tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.