Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
İlk dalga… Kasım ayında döviz kurlarının infial halleri ile yaşandı, iğneden ipliğe her şey zamlandı. Ardından, elektrik ve doğalgaz zamları, konutlardaki ısınma ve aydınlatma yanında, her alanda üretimi etkileyince yeni bir zam dalgası yayıldı.
Derken…
Akaryakıta günlük zam başladı ve zamsız yakıt almak isteyenler neredeyse her gece akaryakıt istasyonları önünde kuyruklar oluşturdular.
Tam bu ortamda…
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hareketi turizm ve doğalgaz kaygısından çıkıp tarımı ilgilendiren bir boyuta taşındı.
Pazarlarda sebze-meyve fiyatları zaten yüksekti, buna bir de gelemeyen tarım ürünleri ile ihraç edilemeyenler eklenince fiyatlar iyice oynadı.
Vatandaşlar raflarda ayçiçek yağı ve buğday bırakmadı.
İşte…
Böyle bir süreçte, özellikle Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasından sonra tarımsal üretimin önemi arttı, gıda güvenliği kavramı daha da öne çıktı.
Konunun…
Tarımsal üretimle ilgili boyutunu, özellikle de tarım alanlarının amaç dışı kullanımının geldiği noktayı, geçmiş dönem Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı olarak görev yapan Faruk Çelik yalın bir dille ortaya koydu:
Bir…
“Günümüzde gıda güvenliği çok önem arz ediyor. Son 30 yılda 4 milyon hektar alan tarım dışına çıktı. Tarım alanlarımız 27 milyon hektardan 23 milyon hektara geriledi.”
Çare şu:
“Gıda güvenliğimiz için, mevcut arazilerin ekimleri gerekirse yasa gücüyle sağlanmalı.”
İki…
“Tarlasını 2 yıl ekmeyenin arazisi devletçe ektirilip arazi sahiplerine kira bedellerinin ödenmeli, 84 milyonun hakkı olan tarım alanlarının keyfi kullanım ve yatırım maksatlı alınarak boş bırakılmasının önüne geçilmeli.”
Üç…
“Tarımsal alanların tarım dışına çıkmasının önüne geçilmeli. Bakanlığım döneminde çıkan Tarımsal SİT Alanı uygulaması yaygınlaştırılmalı.”
Önerisi şu:
“Dönemimde 251 ova SİT alanı ilan edildi. Bu, ilk etapta 500-600’e çıkarılmalı.”
Çelik’ten ayçiçek üretimi için de özel öneri
Gelecekte… Savaşların su ve gıda için çıkacağı öngörüsü bu dönem kaygıya dönüştü.
Nitekim…
Gıda Tarım Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik, yeni gündemimiz ayçiçeği ve ayçiçek yağı üretimi için şu görüşü ortaya koydu:
“Ayçiçeğinde kendimize yetebilmemiz için Tarım Bakanlığımız ekime uygun belli bölgelerde geçerli destek paketi açıkladı. Bu çok doğru adım tüm ürünlere yaygınlaştırılırsa sorun aşılır.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…