Referanduma Kerkük de katılıyor

Statüsü Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında tartışma konusu olan Kerkük, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna katılma kararı aldı.

Referanduma Kerkük de katılıyor

Kerkük İl Meclisi’nin dün sabahki toplantısından, oylamaya katılma kararı çıktı. 41 üyeli İl Meclisi’nin 26 üyesinin katıldığı toplantıda referanduma katılma lehinde 24 oy çıktı. İki üye çekimser kaldı. Lehte oy verenler arasında, iki Türkmen, üç Arap ve bir Hristiyan üye bulunuyor. 

HATALAR ZİNCİRİ

Kerkük İl Meclisi’nin aldığı karara Ankara sert tepki österdi. Dışişleri  Bakanlığı’nca, Kerkük İl Meclisi’nin, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması öngörülen ‘bağımsızlık referandumu’na katılma kararına ilişkin ‘Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken, bugün KVM’nin Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasası’nın bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir’ denildi.

KERKÜK NEDEN ÖNEMLİ? 

Kerkük’ün resmi olarak bağlı göründüğü Bağdat’tan bu karara tepki gelmesi görünüyor. Statüsü tartışmalı olan kentte, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi uyarınca 2007 yılının sonuna kadar referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak Bağdat yönetiminin, Kerkük’ün Erbil’e bağlanmayı seçeceği endişesiyle bu oylamayı ertelemesi Kürtlerin tepkisini çekiyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X