Referanduma son 2 gün

Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuna iki gün kala bölgedeki bölgedeki tansiyon yüksek. Bölgesel Kürt Yönetimine referandumu ertelemek için çağrılar artıyor.

Referanduma son 2 gün

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumundan geri adım atmıyor. 

Bölgesel yönetim referandumun yerini tutacak teklifin henüz gelmediğini ve bağımsızlık için tam garanti verilmedği takdirde bunun  ertelenmeyeceğini duyurdu. Açıklıma Yüksek Referandum  Komisyonu’nun Bölgesel  Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında Selahaddin kentinde toplanmasının ardından geldi. Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada,  Bağdat’le her şekilde diyalog kapısının  aralanıp gerekli sürenini tanınmasına karar  verildiği de vurgulandı. Referandum meselesinde tavırlarının  netleşmesi için Erbil’den bir heyetin cumartesi günü Bağdat’ta temaslarda bulunacağı da bildirildi. Erbil’de referandum mitingleri de devam ediyor. 

KERKüK’TE YÜKSEK TANSİYON

Statüsü tartışmılı kent olan Kerkük’te ise tansiyon yüksek. referanduma karşı çıkan Türkmen ve Araplar tedirgin.  Birçok kişinin eşyalarını bırakarak, Kerkük’ü terk ettiği ve Diyala, Bağdat ve Tikrit’e gittiği bildirildi. Bölgeyi terk edenlerin bir yandan Irak ordusunun diğer yandan da Peşmergelerin saldırıya geçmesinden  ve çatışmaların ortasında kalmaktan korktukları belirtildi.

ULUSLARARASI ÇAĞRILAR

Referandumun ertelenmesi için zuluslararası çağrılar da artıyor.  BM Güvenlik konseyi,  referandumun bölge için istikrarsızlığıa  yol açabileceği uyarısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emlmanuel Macron,  Bölgesel  Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’den referandumu eretelemesini talep etti.  Ancak referandumun ertelenmesi isteğine karşılık Barzani’nin Macron’a, referandumun zamanında düzenleneceğini, diyalog kapsının kapatılmadığını, referandum sonrası Erbil’in Bağdat ile görüşeceği yanıtını verdiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X