Rehber öğretmenlere yeni yükümlülükler

Son yıllarda okullardaki cinsel istismar vakalarının gündeme taşınmasında büyük rol oynayan rehber öğretmenlerinin okul içindeki görev ve yetkileri değişiyor.

Rehber öğretmenlere yeni yükümlülükler

RABİA DENİZ

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre rehber öğretmenlere yönelik nöbet, sınav gözetmenliği, ders/etüt görevleri, haftada 40 saat çalışma zorunluluğu gibi yükümlülükler getirilmesi gündemde… Eğitimde rehberlik ilkeleriyle çelişen adımların atılmak istendiğini savunan rehber öğretmenler ise tepkili… 

Bursa’da 800’e yakın rehber öğretmenini ilgilendiren bu değişikliğin, eğitim sistemindeki bazı sorunları da beraberinde getireceğini savunan Türk Eğitim Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen temsilcileri ise konuyu gündeme taşımaya hazırlanıyor. 

İLETİŞİMİ ZEDELEYECEK ADIMLAR

Okulda “psikolojik danışmanlık” görevi üstlenen rehber öğretmenlere derse girme zorunluluğunun getirilmesiyle birlikte okulda öğrenci ile kurulan iletişimin zayıflayacağını kaydeden Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Bursa Şube Başkanı Mehmet Sarı, “Henüz Bakanlık bu konuda net bir açıklama yapmasa da bir duyum olarak öğrendiğimiz bu bilgiler şimdiden bizleri tedirgin ediyor. MEB bünyesindeki öğretmenlerin haftalık mesaisi 30 saat iken, rehber öğretmenlerin çalışma saatleri 40 saat yapılmak isteniyor. Fazladan eklenen 10 saatin karşılığı olan ücret ve diğer hakların nasıl karşılanacağı belli olmadığı gibi bu değişikliğin, rehber öğretmenlerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını imkansız hale getireceğini biliyoruz. Öğretmen sürekli derse girdiği zaman, kendisine ihtiyacı olan bir diğer öğrenci ve veliye yanıt veremeyecek. Rahatlıkla sıkıntısını ve problemini anlatan öğrenci, derse giren öğretmeninden çekinecek ve içine kapanacak. Bununla birlikte öğretmenin de iş yükü artacağından verimli olamayacak” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X