Rekolte kaybına bilimsel çözüm

İnegöl bölgesinde son yıllarda yaşanan rekolte kaybı bilimsel yollarla belirlenecek. Bölgede iklim koşullarına uygun ürünler tespit edilerek üretime geçilmesi planlanıyor.

Rekolte kaybına bilimsel çözüm

SADULLAH ORGAN

Tarım ürünlerinde son yıllarda yaşanan rekolte kayıpları, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nı (İTSO) ilçede ürün planlaması yapılması için harekete geçirdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İnegöl Ziraat Odası’na başvuran İTSO, bu kurumlardan ilçenin değişen iklim koşullarına göre uygun olan ürünlerin belirlenmesi için ortak çalışma başlatılması talebinde bulunuldu. Çalışmalara İnegöl Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nden de destek istenecek.

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, bu yıl daha fazla yaşanan rekolte kaybı nedeniyle tarım, hayvancılık ve ormancılık iş kollarında faaliyet gösteren İTSO 1. Meslek Komitesi’nin Yönetim Kurulu’na başvurduğunu anlattı. Anıl, bu başvuruda son yıllarda İnegöl’de yetiştirilen tarım ürünlerinde önemli rekolte kayıpları yaşandığının vurgulandığını söyledi. 

Rekolte kayıplarının İnegöl tarım havzasında son yıllarda değişen iklimden kaynaklandığının vurgulandığını belirten Anıl, “Komitemiz İnegöl çevresinde sulama amaçlı baraj göllerinin ve küresel ısınmanın bu iklim değişikliğine yol açtığı kanısındalar. Biz de Tarım Bakanlığı, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası’na başvurarak bu konuda bir çalışma başlatılmasını ve bölgemizde değişen iklim koşullarına en uygun tarım ürünlerinin belirlenmesini istedik” dedi.

ORTAK ÇALIŞMA

 

Metin Anıl, İnegöl’de tarım, hayvancılık ve ormancılık iş kollarında faaliyet gösteren 134 üyeleri olduğunu ve bu üyelerin 56’sın kooperatif olması nedeniyle, rekolte ve buna bağlı ürün kalitesi kayıplarından binlerce kişinin zarar gördüğünü vurguladı. Anıl, her geçen yıl artan kayıplara köklü çözüm bulmak için ilgili kurumlarla ortak çalışma başlatmaya karar verdiklerini de söyledi. 

Tarımda verim artışı sağlamak için bilimsel yöntemlerden yararlanmak gerektiğinin altını çizen Anıl, “İTSO olarak bu çalışmalara maddi ve manevi destek vermek ve koordinasyonu sağlamak amacındayız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X