Renault işçileri Birleşik Metal’e geçiyor

Metal sektöründeki iş bırakma eyleminin ardından Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden Renault işçileri Birleşik Metal’e geçmeye başladı.

Renault işçileri Birleşik Metal’e geçiyor

ASLIHAN AYDIN

Otomotiv devlerinden Oyak Renault ve Tofaş’ın yanı sıra yan sanayi firmaları Coşkunöz, Mako ve Delphi’de çalışan binlerce işçi Bosch fabrikasında imzalanan sözleşmede çalışanlara kendilerinden daha fazla hak verildiğini savunarak geçtiğimiz aylarda ‘ek sözleşme’ talebi ile eylem başlatmıştı.

İşçiler, haklarını savunamadığı gerekçesiyle Türk Metal Sendikası’ndan ayrılma kararı almış ve binlerce üye sendikadan istifa etmişti. Eylemlerin sona ermesiyle birlikte işçilerin bir kısmı sendikaya geri dönerken, bir kısmı ise tekrar Türk Metal Sendikası’na geçmeyi kabul etmeyerek yeni bir sendika arayışına girdi. Tofaş fabrikasında çalışan işçiler haziran ayında Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nı tercih ederken, Oyak-Renault cephesinde de son haftalarda Birleşik Metal ağır basıyor.

3 İLDE 7 BİN GEÇİŞ

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, ”Haziran ve temmuz aylarında Bursa, Kocaeli ve Çorlu’da faaliyet gösteren metal iş koluna bağlı fabrikalardaki 7 binin üzerinde işçi sendikamıza  üye oldu” dedi.

Üyeliklerin her geçen gün artığını belirten Göktaş, eylemler süresince binlerce işçinin Türk-Metal Sendikası’ndan istifa ettiğini ve söz konusu sendikaya çok fazla geri dönen olmadığını savundu. Kendilerini temsil etme hakkına sahip olmak isteyen herkesi Birleşik Metal’e davet eden Göktaş, işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

RENAUL’TA GEÇİŞLER HIZLI

Oyak Renault temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, fabrikada bazı bölümlerde üyelikler yüzde 100’e ulaşırken, bazılarında hala sendikal bilgilendirme yapılıyor. Geçişlerin hızlı olduğunu belirten işçi temsilcileri, fabrikanın 12 Ağustosta revizyon ve bakım için tatile gireceğini ifade ederek, bu süreye kadar üye sayısının netleşeceğinin altını çizdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X