Renkli 1 Mayıs

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yurdun dört bir yanında coşku ile kutlandı.

Renkli 1 Mayıs

Merkez olarak Türk-İş Hatay’ı, DİSK ve KESK İstanbul’u, Memur-Sen Kocaeli’ni, Hak-İş Anada’yı seçerken, Kamu-Sen Anıtkabir’e çıktı. Bursa’da ise emekçiler, Atatürk Stadyumu Meydanı’nda buluştu.

İşçi sendikaları ve sivil toplum örgütlerinin, dün farklı illerde gerçekleştirdiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

Küçük çaplı olaylar, coşku ve birlik beraberliğin gölgesinde kalırken, yurdun farklı yerlerinden yükselen Kur-an’ı Kerim Tilaveti, İstiklal Marşı, sloganlar ve davul zurna sesleri etkinliklere renk kattı. Bir grup işçi temsilcisi ise Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıktı.

İstanbul’da Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda düzenlenen kutlamalarda DİSK, KESK, TMMOB, TTB, CHP ve HDP başta olmak üzere çeşitli siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren 3 ayrı güvenlik noktasından geçerek miting alanına girdi.

Ellerinde 1 Mayıs’la ilgili pankartlar taşıyan katılımcılar, çeşitli sloganlar attı, marşlar söyledi. Sanatçılar Genco Erkal ve Rutkay Aziz’in şiirler okuduğu programda, DİSK Korosu şarkılar ve marşlar seslendirdi.

Programa katılan vatandaşlar sanatçı Yasemin Göksu’nun söylediği şarkı ve türkülere eşlik etti, halay çekti. Konuşmalarda DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, taşeron işçilerin kadroya geçme yöntemini eleştirirken, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da OHAL’in gerekçe gösterilerek izin verilmemesini kınadı.

TÜRK-İŞ ŞEHİTLERİ UNUTMADI

Türk-İş’in Hatay’da organize ettiği 1 Mayıs etkinliği, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda, platformun önüne Zeytin Dalı Harekatı kapsamında hayatlarını kaybeden işçiler Mahmut Pakyürek, Şahin Elitaş ve Yasin Tanboğa’nın fotoğraflarıyla birlikte ”İdlib’de şehit düşen işçilerimizi rahmetle anıyoruz” pankartı asıldı.

Kalabalığın davul-zurna eşliğinde halaylar çekmesiyle renklenen program, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın alandakilere kırmızı karanfil dağıtmasıyla son buldu.

Atalay, konuşmasında, taşeron düzenlemesinde, enerji, tarım, karayolları, PTT, demiryolları ve şeker işçilerinin hariç tutulmasını eleştirdi. Atalay, şekir fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmesini de istedi.

ADANA’DA GÜVERCİN UÇURULDU

Hak-İş’in Adana’da gerçekleştirdiği 1 Mayıs programı, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Alanda, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’, ‘Şehirlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz’ pankartlarına yer verildi. Halk oyunları ekibi ve Mehter Takımı’nın gösterileriyle renklenen programda, Arslan ve Hak-İş yöneticileri güvercin uçurdu ve alandakilere karanfil dağıttı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan konuşmasında işçi üzerindeki ağır vergi yüküne işaret etti.

MİLLETİN KARARINA HERKES SAYGI GÖSTERMELİ

Memur-Sen, kutlamalar için Kocaeli’ni merkez olarak seçti. 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda toplanan 81 ilden kamu görevlileri, bağlı oldukları sendikaların isimlerinin yazılı olduğu atkılarla görsel şov yaptı. On binlerce kişinin katıldığı kutlamalar Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tüm dünyaya emek, kardeşlik, dayanışma ve birlik mesajlarının verildiği etkinlikte, küresel emperyalizm, siyonizm ve faşizan politikalar kınandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ”24 Haziran’da milletin vereceği karara içeride ve dışarıda herkesin saygı göstermesini istiyoruz” dedi.

KAMU-SEN ANITKABİR’DE

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile beraberindekiler, ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.

Burada açıklama yapan Kahveci, işgal altındaki vatan topraklarını düşmandan temizleyen, umudunu, gücünü ve birliğini kaybetmiş toplumu yeniden bir araya getiren, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bugünlere taşıyan kahramanlara duydukları minneti ifade etmek amacıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzuruna geldiklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X