Resim sanatıyla tarihe bakış

Ressam Metin Karanisoğlu’nun Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılan “Bir Ben Var Benden İçeri-2” adlı sergisi, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Resim sanatıyla tarihe bakış

Dilek Atlı

1989 yılında Bursa’ya yerleşen, erken dönemde doğa üzerine, daha sonra insan ve yaşamı üzerine yoğunlaşan Karanisoğlu, soyut ve figuratif çalışmalara imza attı. Resimlerinde Bursa’nın tarihi mekanlarını da konu alan ressam, ilk sergisini 1980 yılında Ankara’da açtı. Ve bugüne kadar toplam 72 kişisel serginin mutluluğunu yaşadı.

Karanisoğlu, çalışmalarını tarihi bir geçmişe sahip olan Başçı İbrahim Hamamı’nda 7 yıl boyunca sürdürerek de bir ilki gerçekleştirdi. 2002 yılından bugüne dek faaliyetlerine Bursa Mena Art Galeri Sanat Atölyesi’nde devam eden sanatçının, son yıllarda Osmanlı padişahları ve Anadolu medeniyetleri konuları üzerine yoğunlaştığı dikkat çekiyor.

UZUN YILLAR  ALAN ESERLER…

İlkini 2015 yılında Mena Art Galeri’de sanatseverlerin beğenisine sunan Karanisoğlu, geçtiğimiz gün Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yapılan açılışla ‘Bir Ben Var Benden İçeri-2’ sergisinin kapılarını Bursalılara açtı. Son 10 yılda imza attığı çalışmaları arasından toplam 41 eserinin yer aldığı sergiyle ilgili sanatçı şunları kaydetti:

“Böylesi bir sergi Bursa’da ilk defa yapılıyor. İçeriği sanat, konu ve tarih bakımından çok zengin bir sergi oldu. Bu sergide bir eskicide bulduğum 1973 yılına ait bir fotoğraftan yola çıkarak, 6 yılda tamamladığım Koza Han resmim var. Özel eserlerimden biri de çalışmaya devam ettiğim, 36 padişahın öne çıkan özelliklerini ele alacağım ‘Osmanlı Sultanları’ adlı projemden Sultân Murad Hüdavendigar’ın resmidir. Dünyada bir örneği olmayan 36 padişahı Selimiye Camii önünde topladığım sultanlar resmimi ise 10 yıl önce Almanya, Macaristan ve Arnavutluk gibi ülkelerden fotoğrafladığım Osmanlı padişahları portrelerinden yola çıkarak yaptığım eskizleri kullanarak çalıştım. Tüm çalışmalarımda uzun yıllar kaynak araştırması yaptım. Sultanların insan taraflarını anlatmak istedim. Bu sergide ayrıca Anadolu Medeniyetleri serisine de yer verdim. 1998, 2000 ve 2002 tarihlerinde bu seri, Berlin’deki Anadolu Medeniyetleri Salonu’nda sergilenmişti.“

Sergi, 17 Şubat tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X