Restorasyon bekleyen eserler koruma altında

İznik’in Göllüce köyü Balarım Sokak’ta geç Bizans dönemine ait çeşme ve Selçuklu dönemine ait hamam, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararınca koruma altına alındı.

Restorasyon bekleyen eserler koruma altında

HAYRİ ŞEN

 

Göllüce köyü muhtarı Hasan Ayar, geçtiğimiz yıl mevcut tarihi eserlerin restore edilmeleri konusunda Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatta bulunmuştu. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün aldığı karar ile koruma altına alınan çeşme ve hamam, kültür varlıkları envanterine girdi. Bizans ve Selçuklu dönemi esrlerinin bulunduğu alanda yer alan 13 parsel de, koruma alanına dahil edildi.

ÇEŞME VE HAMAM…

Göllüce köyü muhtarı Hasan Ayar, ‘Her iki tarihi yapı zamana karşı direniyor. Kerpiç evin dış duvarına sonradan parçalar halinde monte edilen Bizans çeşmesinin ne zaman ve kim tarafından buraya getirildiği bilinmiyor. Tarihi Bizans çeşmesinin her iki yanında 2’şer adet çiçek desenli sütun yer alıyor. İznik’te Selçuklu dönemine ait 2 adet hamam var. Bunların bir tanesi Göllüce’de. Bizans kalıntılarının üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor. Tek kubbeli olan hamamı, Horasan’dan göç eden Kayı Boyu Türkleri inşa etmiş. 1975 yılına kadar hizmet verdiğini biliyoruz. Halkın sahil kıyısına yerleşmeye başlamasıyla kaderine terk edildi. Şimdi her iki eserin restore edilemesini bekliyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X