‘Reyting gıdacıları var’

Bakan Çelik, Prof. Dr. Canan Karatay başta olmak üzere narenciye, süt ve ekmek tüketimi ile ilgili sert açıklamalar yapan bilim adamlarını topa tuttu. Çelik, ”Yazık ya yazık. Ayıptır. İsminizin başındaki titre ayıptır” dedi.

‘Reyting gıdacıları var’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, vatandaşları tedirgin eden söylemlerde bulunan reyting gıdacıları olduğunu söyledi.  

Bakanı Çelik, dün 15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’ne katıldı. Gür Kent Otel’de düzenlenen kongrede konuşan Çelik, gıda arz güvenilirliği kadar gıdaların kendilerinin de güvenilirliğinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Bakanlık olarak bu konuda çok hassas bir tavır içerisinde olduklarını dile getiren Çelik, ”Kamu 93 özel gıda kontrol laboratuarlarımız gece gündüz çalışıyorlar. 2015 yılında 735 bin denetim gerçekleştirdik. 65 milyon TL idari para cezası uygulandı ve 92 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, vatandaşlarımızı tedirgin eden söylemlerde bulunan reyting gıdacıları var” diye konuştu.

İSMİNİN BAŞINDAKİ TİTRE AYIP

Söz konusu kişilerin sabah tam kahvaltı saatinde konuştuklarına işaret eden Bakan Çelik, şöyle devam etti: ”Onu yiyin, bunu yemeyin. Bunu yiyin, bunu yemeyin. Süt içmeyin diyorlar. Yazık ya yazık. Ayıptır. İsminizin başındaki titre ayıptır. Buradan sorumlu bütün bilim adamlarına sesleniyorum: Narenciye yemeyin diye bir şey olur? Meyve sebze yemeyin, et yemeyin, ekmek yemeyin diye bir şey olur mu? Bunları söyleyen insanlar bu ülkenin vergileriyle yetişmiş olan insanlardır. Bir yarış haline girmişler. Bir bilim adamı çıkıp derki şu üründen şu kadar tüketmeniz yararlı olur. Et de faydalıdır, süt de faydalıdır, meyve ve sebze de faydalıdır. Bu sorumsuzluklara karşı sorumlu gerçekten bilim adamlarını göreve davet ediyorum. Bilemiyorum bazıları kimin adına, neyin adına konuşuyor, hangi menfaat ilişkiler çerçevesinde bunlar konuşuluyor.”

BIRAKIN MİLLET C VİTAMİNİ ALSIN

Dışarıdan alınan sütlerle ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Çelik, şunları kaydetti: “Evdeki yoğurdu yiyin diyorlar. İyi de caddede, sokakta sütü kapınıza getiren adamlar kaç saat sonra bu sütü getirdi, hangi mikroorganizma içinde oluştu? Hangi tehlikelerle karşı karşıya kalınan sütü aldığınızın farkında mısınız? O çok ileri teknolojiyle oluşan süt ve yoğurt sanayiyle ilgili sanayiyi reddediyorsunuz, sonra kapınıza ne olduğu belli olmayan süt ile evde yoğurt yapınız diyorsunuz. Bu ne kadar sakat bir yaklaşım. Bu kadar denetimlerden bahsediyoruz. Biraz sorumluluk. Bu iş artık yarış halinden çıksın. Bırakın millet kendi meyve sebzesini tüketsin, C vitaminini alsın. Tavsiye edeceksiniz diyin ki şu hastalığın varsa bunu iç veya içme” ifadesini kullandı.

Bakan Çelik’in bu açıklamaları, Prof. Dr. Canan Karatay’ın süt, meyve ve şekerle ilgili önerilerini akıllara getirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X