Robotla diz protezi takılan hasta aynı gün taburcu oldu

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op.Dr. Kayhan Turan ve ekibi, Bursa’da ilk kez robotla diz protezi operasyonu gerçekleştirdi.

Robotla diz protezi takılan hasta aynı gün taburcu oldu

Batı ülkelerinde diz ve kalça protezi ameliyatlarında “altın standart” haline gelen Makoplasty; yaşlılığa bağlı kireçlenme nedeniyle oluşan eklem hasarlarında, robot yardımıyla yapılan eklem yenileme tekniği olarak bilinirken, Türkiye’de ise Robotik Diz Cerrahisi şeklinde tanınıyor. 3 yıldır yürüme zorluğu çeken, Nuriye Karadeniz’e yapılan tetkikler sonucunda ameliyatına karar verildiğini anlatan ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op.Dr. Kayhan Turan, “Sağ diz eklemi ciddi hasar görmüştü. Hastamızın yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için implant zorunlu hale gelmişti. Yürüme zorluğunun yanı sıra günlük aktivitelerde zorlanıyordu. BT tetkikleri sonrası dizi Robotik Makoplatsy sistemine tanımlanıyordu. Dizin 3 boyutlu haritasını sisteme yüklüyoruz. Yine bu teknolojiye özel hazırlanan diz protezleri robot tarafından yerleştiriliyor. Protezler kemik yapısına çok benziyor. Hastamızın operasyonu son derece başarılı geçti” dedi. 

Makoplasty’nin son yıllarda çok yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Op. Dr. Turan,  “Robot, protezin takılacağı kemikte 0,1 mm gibi çok düşük bir hata payı ile çalışıyor. Hatta cerrahın hata yapmasına izin vermiyor da diyebiliriz. Bu güne kadar dünyada 50 binin üzerine kişi bu teknikle ameliyat edildi. Robot diz protezinin en ideal şekilde konumlanmasını sağlıyor. Bu da hastanın ameliyat sonrası dizini daha doğal hissetmesini güçlendiriyor. Makoplatsy’nin kişiye özel cerrahi sağlamasının sebebi de bu. Klasik diz protezi ameliyatlarına göre iyileşme süresi çok daha hızlı, ağrı daha az. Çünkü çok küçük kesi yapılıyor. Günlük yaşama, aktivitelere dönüşü de kolaylaştırıyor” noktalarının altını çizdi. 

Yaklaşık 5 saat önce ameliyattan çıktı. Bu akşam kendisini evine gönderiyoruz. İki hafta içinde yürüyüp, her türlü aktivitesini rahatlıkla yapabilecek duruma gelecek” dedi. Op. Dr Kayhan Turan; Bursa’nın ortopedik cerrahinin merkezi olma yolunda ilerlediğini de vurguladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X