Roma Tiyatrosu için 4 üniversite devrede

İznik’in sahip olduğu en önemli tarihi yapılar arasında gösterilen Roma Tiyatrosu arkeolojik kazıları için dört büyük üniversite devrede. Bunlardan birinin de Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü olduğu öğrenildi.

Roma Tiyatrosu için 4 üniversite devrede

HAYRİ ŞEN

Ödenek yetersizliği nedeniyle kurtarma çalışmalarına ara verilen tarihi tiyatrodaki kurtarma çalışmalarına, en geç bir ay içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirleyeceği bir üniversite tarafından başlanacak. 

İlk olarak 1980 yılında başlayan ve her sezonda birer aylık periyodlar halinde 2008 yılına kadar toplam 28 yıl süren İznik Roma Tiyatrosu kurtarma çalışmalarına 2011 yılında tekrar başlanmış ve çalışmalar, Özel İdare bünyesinde 2014 yılına kadar sürmüştü. Roma Tiyatrosu’nda son 2,5 yıl içinde 28 yıllık bir çalışma yapıldığı, çalışmalarda sahne ve merdivenler olmak üzere Roma ve Bizans dönemlerine ait, nadide parçalar ile sahne altındaki 7 galerinden 4’ünün ortaya çıkarıldığı bildirildi.

BAKANLIKTA TOPLANTI

Geçtiğimiz hafta Kültür Bakanlığı’nda ilk toplantısını gerçekleştiren komisyona dört büyük üniversitenin devreye girdiği bildirildi. Bunlardan birinin de Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü olduğu gelen bilgiler arasında. Komisyonun bilimsel arkeolojik kazı yetkisini büyük bir ihtimal ile bölgeye yakın bir üniversiteye verebileceği kaydedildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X