RUMELİSİAD tarihi yaşatıyor

Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (RUMELİSİAD) tarafından Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde hazırlanan köşede, yün örme makinesinden radyoya, sobadan el işi ürünlere kadar Rumeliden getirilen birçok ürün sergileniyor.

RUMELİSİAD tarihi yaşatıyor

ASLIHAN AYDIN

RUMELİSİAD’ın Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleştirdiği organizasyonda Atatürk’ün Bursa’ya 17’inci ve son gelişi anılırken, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde derneğin tarihi objelerden oluşan köşesinin de açılışı yapıldı. 

RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer yaptığı konuşmada, Bursa’nın bir göç kenti olduğunu söyledi. Göç Müzesi’ndeki köşeye bağışlanan tüm eserlerin 1900’lü yıllara ait olduğunu belirten Kılıkçıer, “Balkanlarda üretilmiş ve göçler sırasında farklı tarihlerde getirilmiş ürünler bulunuyor. Ürünlerin el işi olmasını önemsiyoruz” dedi. Rumelililere çağrıda bulunan Kılıkçıer, “İster 50 yılı ister 89 yılı göçünde getirilen objeler olsun, gelecek kuşaklara aktarılması için lütfen kapalı sandıklarda tutmayınız, bu alanda sergileyelim” diye konuştu. Kılıkçıer, en büyük Rumelili diye kabul ettikleri Atatürk’ün Bursa’ya son gelişi anısına gerçekleştirilen programın da kuşaktan kuşağa aktarılması gerektiğini, bu konuda öncü olacaklarını da sözlerine ekledi. 

BURSA’DA İZLERİ VAR

RUMELİSİAD Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Nejat Yahya, Bursa’nın ticarette, sanayide, tarımda ve turizmde öne çıkmasında önemli bir paya sahip olan Atatürk’ün Bursa’ya hiç eli boş gelmediğini vurgulayarak, bugün Bursa’nın sahip olduğu değerlerde bu izlerin görüldüğünü vurguladı. Yahya, 1925’te İpekiş, 1938’te Merinos, 1935’te Çelik Palas, 1932’de Tayyare Kültür Merkezi, 1933’te Büyük Otel’in Atatük’ün önderliğinde hayata geçirildiğini ifade etti.

ATATÜRK’Ü ANLATTI

Mehmetçik Vakfı Başkanı İbrahim Güven ise gecede Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri kişiliğini anlatan bir konuşma yaptı. Güven, Atatürk’ün entelektüel bir kişi olduğunu dile getirerek, “Kısa sürede Atatürk’ü anlatmak zor. Kayıtlara göre 4 bin kitabı bulunuyor. Aynı zamanda geometri ve matematik alanında kullanılan terimlerin isim babası. Asker kişiliği zaten tartışılmaz. Çanakkale ve Milli Mücadele döneminde milletin kurtuluşunu sağladı” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X