Rumların oyunu tutmadı

Rumların hak ettiği bölgede sondaj çalışmalarını yürütecek Amerikan enerji şirketine ait gemilerin, ABD’nin Akdeniz’deki gücü 6. Filo tarafından korunacağı iddia edilmişti.

Rumların oyunu tutmadı

Ancak bir süre önce Türk donanmasının, İtalyan sondaj gemisini engellemesinin ardından  dün bir açıklama yapan ABD Donanması’na bağlı 6. Filo’nun sözcüsü, ‘Sadece tatbikat için oradayız’ açıklamasında bulundu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki kışkırtmaları sürüyor. 
 ABD’li enerji devi ExxonMobil’in kiraladığı denizaltı robotu taşıyan iki gemiyi Doğu Akdeniz’de doğalgaz araştırması yaparken, bu gemilerin güvenliğini ABD’ye ait 6. Filo tarafından korunacağını ilişkin Rumların iddiasına yalanlama geldi. 
Dün bir açıklama yapan 6. Filo’nun sözcüsü, ‘Sadece tatbikat için oradayız’ dedi. ABD’nin Akdeniz’deki gücü 6’ncı filo 40 gemi, 175 savaş uçağı ve 21 bin personelden oluşuyor. Filoda, 2 uçak gemisinin yanı sıra denizaltılardan çıkarma gemilerine kadar çok sayıda destek gemisi de bulunuyor. 

HEDEF TÜRKİYE

Güvenlik kaynakları, Türk savaş gemilerinin geçtiğimiz ay içinde İtalyanların enerji devi ENI’nin sondaj gemilerini durdurması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sergilediği kararlı tutum sonrası Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tedirginliğinin arttığına dikkat çekti ve bu amaçla AB/ABD gibi 3. tarafları yanına çekme gayretlerine devam edeceğine dikkat çekti. Aynı kaynaklar ayrıca Doğu Akdeniz’deki zengin doğalgaz yataklarının Yunan-Rum-İsrail ittifakı tarafından çıkarılması, Türkiye’nin de devre dışı bırakılmasının amaçlandığını belirtti.

RUMLARIN TEK TARAFLI KARARI

Doğu Akdeniz’deki 10. parsel,  Türk kıta sahanlığı içinde yer almıyor. Ancak Rumların Kıbrıs açıklarında tek taraflı sondaj girişimleri Türk tarafının tepkisini çekiyor. Türkiye, Rumların sondaj yapmayı planladığı Gazimağusa açıklarındaki 3. parseli deniz trafiğine kapatan denizcilik bildirisi Navtex’i 10 Mart’a kadar uzatmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X