Rus uçağı Türkiye’de uçuşlara başladı!

Genelkurmay Başkanlığı, Rusya Federasyonu’nun Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında 15-18 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye’de gözlem uçuşu icra etmeye başladığını bildirdi.

Rus uçağı Türkiye’de uçuşlara başladı!

Açıklamada, Rusya Federasyonu’na ait ASA gözlem uçağı ile gerçekleştirilecek olan uçuş esnasında, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında, uçakta Rus uzmanların yanı sıra Türk yetkililerin de hazır bulunacağı ifade edildi.

Rusya’nın ASA kapsamında kullandığı Antonov 30 tipi gözlem uçağı.

SOĞUK SAVAŞ SONRASI BAŞLADI

Kısa adı ASA olan ‘Açık Semalar Anlaşması’, 1992’de ‘Soğuk Savaş’ın bitmesinin ardından imzalandı. Ancak yürürlüğe, Kasım 2000’de Rus Parlamentosu’nun onayının ardından girdi. ASA’ya göre taraf ülkeler, birbirlerinin toprakları üzerinde havadan silahsız gözlem uçuşları gerçekleştirilebiliyor. Bu uçuşlara herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. Gözlem uçağı optik, kızıl ötesi, radar ve elektromanyetik algılayıcılar ile donatılabiliyor ancak, sanayi casusluğu yapılmaması için gözlem uçuşu sırasında optik algılayıcılar ile 30 santimetre, kızıl ötesi algılayıcılar ile 50 santimetre, SAR prensibine göre çalışan algılayıcılarla ise 3 metreden daha iyi çözünürlüklü görüntü alınamıyor. Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak yapılabiliyor.

GÖZLEM CİHAZLARININ ONAYLANMIŞ OLMASI ŞART

ASA gözlem uçağı üzerinde bulunan ve gözlem uçuşunda kullanılacak tüm algılayıcıların taraf ülkelerin gönderdiği uçuş, uzaktan algılama ve anlaşma uzmanları tarafından onaylanması gerekiyor. Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak icra edilebiliyor. Gözlem uçuşundan elde edilen görüntüler anlaşmaya dahil diğer ülkeler tarafından istendiğinde paylaşılabiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X