Ruslardan Kıbrıs için iş birliği sinyali

Rus şirketleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile iş birliğine yönelik kararlar alabileceğini kaydeden Rusya Enerji Bakanı Novak, işbirliğinde önceliğin ekonomik çıkarlar tarafından şekillendiğini vurguladı.

Ruslardan Kıbrıs için iş birliği sinyali

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Akdeniz’de Rus şirketlerin başarılı enerji projelerinde yer aldığını belirterek, ‘’Eğer ticari açıdan tüm tarafların yararına projeler olursa, Rus şirketleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile iş birliğine yönelik kararlar alabilir” dedi.

Aleksandr Novak, dün Antalya’da düzenlenen Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 16. Dönem Toplantısı’na katıldı. Buradaki konuşmasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Novak, Rusya ile Türkiye arasında kurulan 900 milyon Euro hacimli yatırım fonunun çok önemli olduğunu söyledi. Söz konusu Fon’un çalışmalarına başladığını kaydeden Novak, ‘’Gerekli tüm evrak hazırlandı. Fonun yatırım yapacağı belirli projeler hem Rusya’da hem de Türkiye’de değerlendiriliyor” diye konuştu. Akdeniz’de Rusya ile Türkiye arasında olası iş birliği olanaklarını değerlendiren Novak, ‘’Akdeniz’de Rus şirketlerin yer aldığı başarılı enerji projeleri var. Örneğin Rosneft, Zohr sahasının geliştirilmesinde yer alıyor. Bu tür girişimlerde iş birliğinde öncelik ekonomik çıkarlar tarafından şekillenir. Eğer ticari açıdan tüm tarafların yararına projeler olursa, Rus şirketleri Doğu Akdeniz’de Türkiye ile iş birliğine yönelik kararlar alabilir” şeklinde konuştu. Novak, Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasının ise son derece önemli olduğunu vurguladı.

TÜRKAKIM’DA SONA GELİNİYOR

TürkAkım’ın, Rusya için Türkiye ile hayata geçirilen en önemli projelerden biri olduğunu dile getiren Novak, ‘’Projenin inşaatında son aşamaya geliniyor ve gelecek yıl Türkiye’ye doğrudan doğal gaz sevkıyatı başlayacak. Projenin takvim doğrultusunda ilerlemesi noktasında Türk ortaklarımıza müteşekkiriz” dedi. TürkAkım’ın Doğu Avrupa’ya uzanacak ikinci hattı için çalışmaların başladığını ve bu kapsamda Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Baumgarten’e sevkıyat planlandığına işaret eden Aleksandr Novak, ‘’Gazprom söz konusu ülkelerle yol haritasını imzaladı. Tüm süreç Avrupa kanunları doğrultusunda ilerliyor” ifadelerini kulandı.

AVRUPA’DA TÜKETİM ARTACAK

Avrupa’da doğal gaz tüketiminin artmasını beklediklerinin altını çizen Novak, ‘’Bunun nedeni hem talebin artması hem de Avrupa’da doğal gaz üretiminin düşmesi. Rus gazı rekabetçidir ve TürkAkım’ın Avrupa’ya doğal gaz sevkıyatında en önemli rotalardan biri olmasını bekliyoruz” dedi. Kuzey Akım 2 projesinde aksaklık yaşanması halinde TürkAkım’ın kapasitesinin artırılabileceğine yönelik açıklamalara ilişkin de konuşan Novak, şunları kaydetti: ‘’Kuzey Akım 2’nin takvim doğrultusunda ilerlediğini düşünüyoruz. TürkAkım’ın kapasitesinin artırılması teorik açıdan mümkün. Bu tümüyle doğal gaz talebine ve böyle bir yatırımın geri ödeme sürecine bağlı. Avrupa’da doğal gaz tüketimine yönelik potansiyel yüksek ancak rekabet de var. Söz konusu rekabet içinde gerekli hacimleri temin etmeye hazırız.”

TÜRK ŞİRKETLERİ PROJEDE YER ALMALI

Akkuyu NGS’de Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliğinin önemli olduğunu anlatan Novak, projede inşaatın tüm hızıyla devam ettiğini ve 2023’te faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi. Novak, Akkuyu projesinde Türk şirketlerin de yer almasını arzu ettiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ‘’Projede Türkiye’de üretilmiş malzemeler azami şekilde kullanılıyor. Tesisin Türkiye’de yer aldığını düşünürsek, Türk ortaklarımızın proje yönetiminde yer alması makul olur. Buna yönelik istişareler devam ediyor ve Türk şirketlerin projede hissedar olarak yer almasını umuyoruz.”

RUSYA İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, iki ülkenin iş insanlarının birbirlerini çok iyi tanıdıklarını belirterek, bu tür toplantıların artık yeni fırsatlara, yatırımlara imkan oluşturmasını temenni etti. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın kendisine ‘İki ülke arasındaki sorunları listeleyelim ve sorunların üzerinden çizerek gidelim’ dediğini ifade eden Pekcan, ‘’Rusya dünyadan elektrikli aletler, dayanıklı ev aletleri, dondurucular, inşaat malzemeleri, mobilya, hazır giyim, ilaç alıyor. Türkiye de tam bu ürünleri tüm dünyaya en kaliteli, en rekabetçi fiyatlarla ihraç ediyor. Buradan Rus iş dünyasına sesleniyorum, uzaklarda aramayın, kalite de uygun fiyat da burada, iş adamları da burada. Ticaret hacmimizi karşılıklı olarak artıralım. Bu ürünlere yenilerini ve yeni yatırım alanlarını da ekleyerek en kısa zamanda 100 milyar dolara ulaşalım” diye konuştu. Türk-Rus Bankacılık Finans Çalışma Grubu toplantısının 16-17 Temmuz’da yapıldığını hatırlatan Pekcan, artık Rusya ulusal ödeme kartı ‘Mir’in Türkiye’de kullanımının başladığını ve 4 milyon lira hacme ulaştığını dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X