‘Rusya gaz akışını kesemez’

Rusya’nın doğalgaz üssü olmaya aday bir ülke olduğunu belirten GAZBİR Başkanı Arslan, “Rusya doğalgaz akışını kesemez” dedi.

‘Rusya gaz akışını kesemez’

GAZBİR Başkanı Arslan, Rusya’nın Türkiye’ye gaz akışını tamamen kesemeyeceğini belirterek, tam aksine iki ülke ilişkilerinde hızlı bir “normalleşme” beklediğini söyledi. 

 

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Yaşar Arslan, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticileriyle görüşmesinde, yaptığı teknik sunumun ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Arslan, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda dahi gaz akışını hiçbir zaman durdurtmadığına dikkati çekerek, “Gaz akışının kesilme ihtimalinin önünde ciddi engeller var. Türkiye Almanya’dan sonra Rusya’nın en büyük doğalgaz ihracat pazarı. Rusya gaz akışını keserek kendisinin güvenilir bir tedarikçi olma imajını zedeleyemez. Ayrıca Türkiye’nin enerji ihtiyacı sürekli arttıyor ve büyüyen bir piyasa konumunda bulunuyor. Rusya, doğalgaz üssü olmaya aday bir ülke konumundaki Türkiye’de en büyük oyunculardan birisi olma ihtimalini de göz ardı edemez. Bütün bu nedenlerden dolayı Rus gazı kesilmez. Hatta karşılıklı ticari yararlar açısından Türk-Rus ilişkilerinde hızlı bir normalleşme bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

 

“Muhtemel sıkıntıyı yüzer LNG santrali çözer”

 

Rusya ile belirli sebeplerden kaynaklanacak olası doğalgaz sıkıntısında, Türkiye’de konut ve sanayide herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirten Arslan, elektrik tüketiminin pik yaptığı saatlerdeyse sorunun sektördeki dağıtıcılar tarafından yönetilebileceğini anlattı. Arslan, doğalgaz ve elektrik dağıtımcısı şirketlerinde kriz anlarına yönelik eylem planları bulunduğunu ve bu doğrultuda enerji sıkıntısının belirli bir döngü çerçevesinde dengelenebildiğini vurgulayan Arslan, şöyle dev “Rusya krizi alternatif kaynakları hızla devreye almamız gereğini ortaya koymuştur. Bu anlamda, alternatif doğalgaz temini konusunda Irak ve İsrail başta olmak üzere, Türkmenistan doğalgazının da en kısa sürede Türkiye’ye ulaştırılması gerekiyor. Irak ve İsrail gazı ortalama 2 yıl içerisinde Türkiye’ye getirilebilir. Bu alternatifler dışındaysa olası sıkıntıda en hızlı çözüm, yüzer LNG gemileridir. İki LNG gemisi, günlük 100 miyon metreküp Rus gazı akışı tümüyle kesilse bile en çok bir ay içinde limanlarımıza yanaşarak ihtiyacı karşılayabilir.” 

GAZBİR Başkanı Arslan, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle şu anda LNG fiyatlarının da son derece cazip bir düzey sergilediğini belirterek, yine de boru gazının LNG ile ikame edilmesinin yüzde 10 gibi daha pahalı bir maliyeti olduğunu bildirdi. 

 

‘Gaz tüketimi 47,8 milyar metreküpte kalacak’

 

Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesine değinen Arslan, bugünkü şartlarda doğalgaz ithalatı serbest bırakılmadan özel sektörün bu alanda yatırım yapmayacağını, kamunun da bu konuda elindeki inisiyatifin gereğini yerine getirmeye çalıştığını belirtti.

 

Beş yıl içinde ülke genelinde 11,2 milyon olan sayaçlı kullanıcıya yılda bir milyon yeni abone eklemeyi hedeflediklerini ifade eden Arslan, “Bunu sağlayabilmek için doğalgaz dağıtım sektörünün önümüzdeki 5 yıl içerisinde her yıl en az 1 milyar dolar seviyesinde yatırım yapması gerekiyor” dedi. Arslan, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok devreye girmesiyle çevrim santrallerinde gaz kullanımının azalmaya başladığını ve buradaki yaklaşık 4 milyar metreküplük azalmadan dolayı bu yıl sonunda toplam 1 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağını bildirdi. Arslan, bu yıl 51 milyar metreküp olarak öngörülen Türkiye’nin doğalgaz tüketimininse yıl sonunda 47,8 milyar metreküpte kalacağını sözlerine ekledi. Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz tüketimi 48 milyar metreküp olmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X