Rusya hamlesi en çok onları sevindirdi

Rusya ile ticari ilişkilerin yeniden normale dönmeye başlaması Bursa’da en çok bebe çocuk konfeksiyonu sektörü ile meyve sebze üreticileri ve ihracatlarını umutlandırdı.

Rusya hamlesi en çok onları sevindirdi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Rusya ile yakınlaşma, ihracatının büyük bölümünü bu ülkeye gerçekleştiren bebe çocuk konfeksiyonu sektörü ile meyve sebze üreticileri ve firmalarını sevindirdi.

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, Rusya ile varılan anlaşmanın ardından Putin’in Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldıran kararnameyi imzalamasının güzel bir gelişme olduğunu vurguladı. ”Bizim içinde sürpriz oldu. Bir beklentimiz vardı ama bu kadar kısa vadede böyle olumlu gelişme olacağını doğrusu tahmin edememiştik” diyen Atalay, şöyle devam etti: 

”Hem bizim sektör adına hem KOBİ’ler adına güzel bir gelişme. Son 1 yıldır süren sıkışıklığın giderilmesi anlamında da güzel bir açılım olur. Rusya bizim için önemli bir partnerdi. Bilhassa KOBİ’ler için. İnşallah içini de doldururuz. Ancak bundan tecrübe çıkaracağız. Yeni pazar araştırmalarımıza devam edeceğiz ama Rusya ile ticaretimiz de devam edecek.”

SIKIŞIKLIK BİR NEBZE AŞILIR

Gerçekleşen anlaşmanın iç piyasayı da olumlu etkileyeceğini dile getiren Atalay, komşu ülkelerin bile Türkiye’nin yüzünün güldüğünü göreceğini söyledi. Atalay, ”15-20 yıldan beri Rusya bizim sektörün ve bütün sektörlerin en büyük pazarıydı. Eğer 10 yılda ülkede bir sıçrama olduysa Rusya pazarının önemli payı var. Ama son 1-2 seneden beri çok ciddi bir sıkışıklık söz konusu. Atılan adım bu sıkışıklığın bir nebze aşılması için önemli olacak. Rusya bizim ülkemiz gibi değil. Kendi içinde ciddi bir ekonomik daralma var. Dolayısıyla işlerin geçmişteki gibi olmasını beklemiyoruz. Büyük bir beklenti içinde değiliz. Buna rağmen psikolojik açılım anlamında önemli görüyoruz” diye konuştu.

İHRACATÇI VE ÇİFTÇİ MUTLU

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Rusya ile ilişkilerde yaşanan gelişmelerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ”Dönem olarak hasatları başlayan ya da başlayacak ürünler için ihracatın önünün açılacağı beklentileri sektörü umutlandırmıştır” dedi. Konulan yasakların kısa bir sürede kalkması durumunda, kasım ayından bugüne değin yaşanan, ancak önemli ölçüde etkisi bu dönemde görülecek olumsuzlukların da bir anlamda hissedilmeden atlatılabileceğini dile getiren Yazgan, ”Gelinen nokta, ihracatçılarımızın yanında en önemli tabanımız olan çiftçilerimizi sevindirmiştir” diye konuştu.

GERİYE GİDİŞ HIZLI BİR ŞEKİLDE DURUR

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi Başkanı Onur Özkul da, Rusya’nın Türkiye’nin ticaretinde önemli bir ülke olduğunu kaydetti. İyi gelişmelerin ticareti de iyi yönde etkilediğine işaret eden Özkul, ”Rusya ile ayakınlaşma hep beklediğimiz bir haberdi. Ticaretin iyiye gitmesi ilişkilerin iyiye gitmesi bizim gibi iş adamlarını fevkalade sevindirir. Baktığınız zaman gerek gıda gerek tekstil gerekse turizm açısından Türkiye önemli bir tedarikçi olmuş durumda. Bir süredir yaşanan duraksama ve geriye gidişlerin hızlı bir şekilde toparlanacağı görüşündeyiz” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X