Rusya ile ilişkiler düzelme yolunda

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya’nın sadece komşu ülke olmadığını ayrıca önemli bir stratejik ortak olduğunu söyledi.

Rusya ile ilişkiler düzelme yolunda

Şimşek, Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci ve beraberindeki heyetle birlikte bazı temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya gitti.Burada Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile görüşen Şimşek, ilişkilerin hızlı bir şekilde normale dönmesi hatta 24 Kasım tarihinin de öncesine taşınması için Rusya’da olduklarını belirtti. 

Rusya Federasyonu’nun sadece önemli bir komşu olmadığını ifade eden Şimşek, “Rusya önemli ve stratejik bir ortağımızdır. Talihsiz bir olay nedeniyle ilişkilerimizde sekteye uğrama oldu. Bütün ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için buradayız. Bildiğim kadarı ile charter seferlerinin başlaması için ilave güvenlik önlemleri alındı. 24 Kasım tarihinde yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasında ilişkiler konusunda hiçbir zaman bir sekteye uğraması mümkün değildir. Ayrıca bir şey demek istiyorum son dönemde yaşadığımız talihsiz süreçte Rusya’nın demokrasiden yana bize verdiği destekten dolayı da ayrıca kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

YOL HARİTASINI OLUŞTURACAĞIZ

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç de, Türkiye’deki zorlu koşulların hala devam ettiğini dile getirdi. Dvorkoviç, “Biz yasalara karşı eylemlerin ve şiddetin kabul edilemez olduğuna ilişkin prensiplerimizin arkasındayız. Türkiye’nin kendi yasalarının ve anayasasının temelinde sorunlarını çözmeli. İlişkilerimizi düzeltecek görüşmelere hazırız. İkili ticari ilişkilerimizin aşama aşama düzeleceğini düşünüyoruz, burada bunun yol haritasını oluşturacağız. Ticaret hacmimizin artması, yatırım işbirliği yapılması ve çok büyük projelerin gerçekleştirilmesi için olumlu imkanlara sahibiz. Ayrıca siyasi akımın düzelmesi ve güvenlik garantisinin alınması için yapılması gerekenleri konuşacağız. Şunu da eklemek istiyorum ki, hükümetler arası komisyonun çalışmalarının yenilenmesi için gerekli kararname imzalandı. Bu kararname ilgili mekanizmaların kurulması ve ilişkilerin yeniden başlamasını ön görüyor. 24 Kasım’daki olay için özür dilendi ve bu özür ilişkilerimizi yeniden kurmak için olanak sağladı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X