Rusya ile sorunlar iki ayda çözülecek

Türk ve Rus bakanlar İzmir’de buluştu. Ekonomi Bakanı Zeybekci, ”Artık kati olarak bir fikir birliğine vardık. Aramızdaki problemleri, engelleri, yasakları 20 Ekim’e kadar sonlandırmak istiyoruz. Domatesle ilgili de çok yakında olumlu sonuçlar alacağız”

Rusya ile sorunlar iki ayda çözülecek

Rusya, Türkiye’nin ‘partner ülke’ statüsü verdiği İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) çıkarma yaptı. İki ülke bakanları sorunların çözümü noktasında önemli adımlar atarken, Türk ve Rus firmaları da iş birliği anlaşmaları imzalandı.

İEF kapsamında 26 ülkeden 16’sı bakan düzeyindeki konukların katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, açıklamasına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını ileterek başladı. Güzel ve dost bir şehir olan İzmir’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Novak, ”Türkiye Rusya’nın çok önemli bir ticari bir ortağıdır. Ülkelerimizin çok yönlü iş birliği gelişmektedir. Bütün alanlarda, sanayi, ulaşım, tarım, inşaat, aynı zamanda finans ve diğer birçok alanlarda iş birliğimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda yatırım iş birliği de öngörülüyor ve yapılıyor” dedi.

300 KİŞİLİK HEYETLE GELDİLER

Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ticari ekonomik iş birliğinin de geliştiğini vurgulayan Novak, ”Mesela ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında yüzde 28 artmıştır. Bununla birlikte ikili iş birliğinin ana alanlarında da gelişmeler sağlandı” ifadelerini kullandı. Hükümetler arası karma komisyon çalışmalarının da çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Novak, iş çevrelerinin bu sayede doğrudan diyalog kurabildiğini ifade etti. 86. İEF’de Rusya Federasyonu’na ‘partner ülke’ statüsü verildiği için teşekkür eden Novak, ”Sayın Putin’in isteği üzerine 300’den fazla üyesi olan bir heyetle buraya gelmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

ÖNEMLİ TOPLANTILAR YAPILACAK

Novak, Rusya Federasyonu’nun önemli kuruluşlarının fuarda yer aldığını, enerji konusunun Türk Rus iş birliğinin temelini oluşturduğunu vurguladı. Fuar süresince iki ülke temsilcileri arasında önemli toplantılar gerçekleştirileceğini anlatan Novak, görüş ve deneyim alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Novak, Türk ve Rus yatırım fonu oluşturulması gibi çalışmaların da görüşüleceğini aktardı.

ZOR DÖNEMDEN GEÇTİK

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, DEİK’in ‘Ticari ve Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem’ başlığıyla düzenlediği iş forumunda yaptığı konuşmada da, ”İş birliğimiz boyunca hem Rus hem Türk tarafı zor dönemden geçti. O zorlukları aşabildiğimizi söyleyebiliriz. Rusya’nın İzmir’deki fuara partner ülke olması da çok güzel bir imkan yaratmaktadır” dedi. Türkiye ve Rusya arasındaki iş birliğinin çok boyutlu olduğunu dile getiren Novak, ”Ziraat, inşaat ve turizm sektörlerinde de çalışmalar yapılıyor. Tüm bunların Rusya ve Türkiye arasındaki iş birliğine büyük katkı sağlayacağına eminim. İş birliğimiz boyunca hem Rus hem Türk tarafı da zor dönemden geçti. O zorlukları aşabildiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

İKİ ÜLKE BİRBİRİNİN KADERİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ve Türkiye’nin birbirinin kaderi olduğunu belirterek, ”Birbirinin rakibi olan iki ülke değildir. Birbirini tamamlayıcı özelliği en büksek olan iki ülkedir. Birinde olmayan diğerinde var”dedi. İki ülkenin, yasaklama ve kısıtlamaların yaşandığı dönemde büyük bir zaman kaybı yaşadığına işaret eden Zeybekci, ”Engelleme ile kaybettiğimiz zamanı unutmak istiyorum. Boşuna zaman kaybettik, yaşanan olaylar elbette üzücüdür ama iyi ve güzel ilişkiler ağaç yetiştirmek gibi onlarca sene alır. İyi ilişkileri yok etmek ağacı kesmek gibi birkaç dakikanızı alır. Kaybedeceğimiz çok fazla, ortak menfaatlerimizin sepeti ise çok büyük. Biz de iki ülke olarak o sepeti doldurmalıyız” ifadelerini kullandı. Zeybekci, iki ülkenin ilişkilerde 2015 yılının kasım ayı öncesine dönmeye yakın bir konuma geldiğini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Türk ve Rus firmaları arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

İKİ TARAFIN DA İRADESİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ruslya iye Türkiye arasında hala bazı ufak tefek problemler olduğunu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ”Bunların çözümüyle ilgili yaptığımız görüşmelerde artık kati olarak bir fikir birliğine varmış durumdayız. Aramızdaki problemleri, engelleri, yasakları inşallah 20 Ekim’e kadar sonlandırmak istiyoruz. Yaş sebze meyve içindeki bazı ürünlerde engelleri de en kısa sürede kaldırmayı hedefliyoruz. Domates iki ülke arasındaki ticaretin sembol ismi. Onunla ilgili de çok yakın bir zamanda olumlu sonuçlar alacağız inşallah. 20 Ekim’e kadar ana hatlarıyla Rusya ile aramızdaki ufak tefek tarım ürünleri, et, süt ürünleri, kanatlı ürünleriyle ilgili problemlerin hemen hemen hepsini çözeceğimize inanıyorum. Çünkü iki tarafın da iradesi o yönde.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X