Rusya ile sürpriz temas

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen uluslararası konferans sırasında Türkiye’nin inisiyatifi üzerine bir araya geldi.

Rusya ile sürpriz temas

Matvienko, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanına geldiğini belirtti fakat görüşmenin konusunu açıklamadı. Matvienko, Çavuşoğlu ile resmi ikili görüşme yapmadığını, görüşmenin formal dışı ortamda gerçekleştiğini ifade etti. Matvienko, “Çok yoğun görüşme grafiğim vardı ve başka uluslararası temaslar planlanmamıştı. Resmi görüşmeler planlanmamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanı yanıma geldi” dedi.

MATVİENKO: TÜRKİYE’NİN ÖZÜR DİLEMESİ GEREK

Öte yandan Valentina Matvienko, Türkiye’nin iki ülke arasındaki güven duygusunu yeniden kurmak için Rusya’dan özür dilemesi gerektiğini bildirdi. Mayvienko şu açıklamayı yaptı: “Rusya ve Türkiye arasında bu tür bir krizin çıkmasından dolayı biz suçlu değiliz. Türkiye Rusya’ya karşı agresif tavır sergiledi, bu bir suçtur. Bu sebepten dolayı Rusya Devlet Başkanı tüm değerlendirmeleri yaptı. Rusya Türkiye’den yaşananlarla ilgili düzgün bir cevap bekliyor. Dışişleri Bakanlığı ve diğer kanallardan temaslar kuruluyor. Ne Rusya ne de Türkiye Rus-Türk ilişkilerinin kötüleşmesini istemiyordur.”

“KİM SALDIRDIYSA, SORUMLULUK ONUN…”

Matvienko, şöyle devam etti: “Kim saldırdıysa onun sorumluluğu üstlenmesi gerek. Umarım, Türkiye yönetiminin yaşananları düzgün bir şekilde değerlendireceği ve Rusya’dan yaşananlardan dolayı özür dileyeceği zaman gelir. Güven duygusunun geri gelmesi ve ilişkilerin kurulması gerek. Rusya dışında BDT ülkelerindeki partnerlerimizde bu konudan dolayı endişeli ve kimse fazladan kriz istemiyor. Zaten dünyada birçok şey oluyor. Türkiye düzgün bir tepki vermeden yaşananları affedemeyiz. Her halükarda bu iki ülke ilişkilerinde ciddi ve büyük bir yara olarak kalacak. Fakat başka yollar bulunulmalı.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X