‘Rusya, İran ve Türkiye’siz olmaz’

ABD Başkanı Obama, Suriye’deki sorunların Rusya, Türkiye, İran olmadan çözülemeyeceğini belirti. Obama bu nedenle İran’ın da görüşmelere dahil edilmesini istedi.

‘Rusya, İran ve Türkiye’siz olmaz’

ABD Başkanı Obama, Suriye krizini Rusya, Türkiye ve İran’ın katılımı olmadan çözmenin imkansız olduğunu söyledi.

 

İran’la varılan nihai nükleer uzlaşıyla ilgili olarak dönceki gün Beyaz Saray’da konuşan Obama, Suriye krizine de değindi. ‘Suriye’deki sorunlar, Rusya, Türkiye ve İran’ın desteği ve müzakerelere katılımı olmadan çözülemez’ diyen Obama, bu 3 ülke dışında diğer ülkelerin de katkısına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Krizin çözümü için Suriye’ye ilgisi olan büyük güçler arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini belirten Obama, ‘Suriye’de askeri yollardan çözüme ulaşmak söz konusu olamaz’ ifadelerini kullandı.

PUTİN’E TEŞEKKÜR

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizinden dolayı gergin olan ilişkilere rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aradı. Obama, İran’la varılan anlaşmada Moskova’nın rolünü övdü. Görüşmede ayrıca başta Suriye olmak üzere bölgesel gerginliklerin giderilmesinde birlikte çalışma isteği vurgulandığı bildirildi.

BM TÜRKİYE’YE MİNNETAR

Cenevre’deki Suriye görüşmeleri kapsamında Türkiye’ye ikinci bir ziyaret gerçekleştiren BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ile Ankara’da bir araya geldi. Yapılan görüşme sonrasında gelen yazılı açıklamada, ‘Staffan de Mistura, Türkiye’ye çok sayıda sığınmacıyı ağırlamak için gösterdiği kayda değer çabadan dolayı minnettar olduğunu iletti’ ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Suriye’de akan kanın acilen durdurulmasının gerektiğini belirten Mistura’nın, Suriye’deki krize siyasi bir çözüm bulunması için bölge ülkelerinin oynayacağı rolün önemini dile getirdiği aktarıldı. Mistura’nın, bölge ülkeleriyle istişarelerine birkaç gün daha devam edeceği açıklandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X