Rusya İran’dan ‘tam teşekküllü üs’istemiş

Tahran yönetiminin, Rus uçaklarına Hamedan Üssü’nü kullanmaları için verdiği izni geri çekmesini nedeninin, Moskova’nın ‘tam teşekküllü üs’ istemesinin neden olduğu iddia edildi.

Rusya İran’dan ‘tam teşekküllü üs’istemiş

Rus Kommersant gazetesi, Rusya Savunma Bakanlığı’ndaki özel kaynaklarına dayanarak, anlaşmazlığın nedenini yazdı.Buna göre Rus tarafı İran’daki üssü sadece Suriye operasyonunda uçaklarının iniş-kalkış noktası olarak değil, ‘tam teşekküllü üs’ olarak kullanmak ve bu amaçla üste silah depolamak istedi. Ancak İran tarafı bu isteği reddetti. Gazeteye konuşan Rus yetkili, ‘Karşılıklı olarak bazı tam anlaşılamama durumu oldu’ dedi. 

İran Savunma Bakanı Huseyin Deghan da daha önce Rusya’nın İran topraklarından kalkan uçaklarca yapılan saldırıları kamuoyuna açıklamasını eleştirmiş ve Kremlin yönetiminin ‘gösteriş yaptığını’ söylemişti.

Bu arada Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Levan Cagaryan Interfax’a yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının Hamedan’daki üssü yeniden kullanması için herhangi bir engel olmadığını belirtti. Cagaryan, ‘Endişelenmek için sebep yok. Eğer ülkelerimizin yönetimleri bunun gerekli olduğuna kadar verirlerse o zaman (Rus uçaklarının İran’daki üssü kullanması için) yeniden anlaşmaya varırlar’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X