Rusya krizi bebe ve çocuğu fena vurdu

Yaş meyve ve sebze ile turizmden sonra bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü de ‘S.O.S’ verdi. İşçi çıkışlarının başladığını belirten BEKSİAD Başkanı Atalay, ”Korkuyu iliklerimizde hissediyoruz” dedi.

Rusya krizi bebe ve çocuğu fena vurdu

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Rusya’daki Ruble krizinden en ağır darbeyi üretim merkezi Bursa olan bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü aldı.

Son günlerde birçok sektör temsilcisinin Rusya’ya ihracatta yaşanan sıkıntı nedeniyle zor günler yaşandığına dair açıklamalarına bir yenisi eklendi. Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, Rusya’daki Ruble krizinin sektörü çok olumsuz etkilediğini söyledi.

DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

İhracatlarının yüzde 20’sini doğrudan, yüzde 80’ini ise Laleli üzerinden yaptıkları Rusya pazarında durumun hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Atalay, ”2015 zor geçecek gibi görünüyor. Gelecek yazdan da pek bir beklentimiz yok. Korkuyu iliklerimizde hissediyoruz. Yine de üretmeye, umudumuzu kaybetmemeye çalışıyoruz. Rusya’dan yana büyük bir sıkıntı var ve yakın zamanda geçecek gibi de görünmüyor” diye konuştu.

NAKİT SIKINTISI VAR ŞİRKETLER KÜÇÜLÜYOR

 

Türkiye’de bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80’inin Bursa’da Vişne Caddesi ve etrafındaki fabrikalarda üretildiğini kaydeden Atalay, Rusya pazarında da yüzde 30 paya sahip olduklarını vurguladı. Ruble krizi kaynaklı sıkıntılar nedeniyle Vişne Caddesi’nde üretim yapan bazı firmaların daralmaya giderek işçi çıkardığını Atalay, ”Şuan için sayıları çok olmasa da daralmaya giden firmalar var. Bunların sayısı önümüzdeki günlerde artabilir. Çünkü üreticinin ilk aklına gelen önlem üretimi kısmak oluyor. Fasoncular da işçi sayısında azalmaya gidiyor. Şuan nakit akışı sıkıntılı” dedi.

GİZLİ BİR KRİZ YAŞANIYOR

Halil Atalay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in krizin 2 yıl sürebileceği yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi. Böyle bir durumun olmamasını dilediklerini belirten Atalay, ”Eğer kriz 2 yıl sürerse sektör çok büyük zarar görür. İhracatımız yarı yarıya düşer. Bunun iç piyasaya da etkisi büyük olur. Zaten şuan diğer sektörler dillendirmese de gizli bir kriz var. İyimser olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

UKRAYNA PAZARI ZATEN ÇÖKTÜ

 

Bursa’dan Rusya’ya ortalama 500-600 bin dolarlık ihracat yapıldığını dile getiren Atalay, kendileri için Moskova’nın hedefindeki Ukrayna’nın da büyük bir pazar olduğunu söyledi. Bu pazarın ise neredeyse tamamen çöktüğünü ifade eden Atalay, ”Eğer böyle giderse Rusya’da da sonuç aynı olacaktır. Kaybımız artacaktır” dedi.

ORTADOĞU DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, kendileri için en büyük pazarın Rusya ve Ukrayna olduğunu ancak Ortadoğu ve Afrika’nın da önemli pazarları arasında yer aldığını ifade ederek şunları kaydetti: ”Afrika pazarında bir sorun yok, işler yolunda gidiyor. Rusya ve Ukrayna pazarlarında durum ortada. Ortadoğu’da huzur yok. Bu da işlere olumsuz yansıyor. Bütün pazarları kaybetmek üzereyiz. Herşeye rağmen iyimser olmaya çalışıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X