‘Rusya kurallara uymuyor hakkımızı arayacağız’

Rusya’nın Türk firmalarını yasaklayıcı, kısıtlayıcı muamelelere tabi tutması ve şirketlere hisselerini Rus ortaklara devretmesi yönündeki baskılarını eleştiren Mustafa Elitaş, ”Ticaret ahlak dışı kuralları bünyesinde barındırmaz” dedi.

‘Rusya kurallara uymuyor hakkımızı arayacağız’

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya’nın uygulamalarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu belirterek, Türkiye’nin DTÖ çerçevesinde sahip olduğu hakları sonuna kadar kullanacağını söyledi.

Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte dün Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türk hava sahasının ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile ticaret dengelerinin ne noktada olduğunun sorulması üzerine Elitaş, Rusya’ya ihracatın yüzde 40 azaldığını vurguladı.

YAKINDA TAKİP EDİYORUZ

Olayın başladığı ilk günden itibaren Rusya’ya yapılan ihracatta çok büyük düşüş olduğuna dikkati çeken Elitaş, sonradan düşüşlerin normal bir seviyeye geldiğini ifade etti. Rusya’nın gümrükteki malları gereksiz yere bekletmesinin, Türk firmaları yasaklayıcı, kısıtlayıcı muamelelere tabi tutmasının DTÖ kurallarına aykırı olduğunun altını çizen Elitaş, süreci yakından takip ettiklerini anlattı. Türkiye’nin DTÖ çerçevesinde sahip olduğu hakları sonuna kadar kullanacağını vurgulayan Elitaş, Rusya’nın ticaret kuralları dışında ortaya koyduğu yanlışların hukuk nezdinde de takip edileceğini ifade etti.

AHLAK DIŞI

Bakan Elitaş, Rusya’nın küçük illerinde yatırım yapan Türk firmalarla ilgili bireysel bilgilerin kendilerine geldiğini, bunların hisselerinin Rus ortaklara devredilmesi yönünde baskılar yapıldığı, ancak şu anda netleşmiş bir durum olmadığını belirtti. Rusya’nın ticareti kurallarına göre yapması gerektiğini dile getiren Elitaş, ‘Ticaret ahlak dışı kuralları bünyesinde barındırmaz. Her ülke, ticaretini uluslararası norm ve kurallar içerisinde gerçekleştirmesi gerekir. Askeri meseleler askeri kişiler arasında çözülür, siyasi meseleler siyasi kimlikler tarafından yerine getirilir ama ticari kurallar ticari muhataplar tarafından usulüne, esasına uygun şekilde ortaya çıkarılır’ ifadelerini kullandı.

PUTİN VATANDAŞINA EZİYET EDİYOR

Rus idaresinin Türk ihracatçısını cezalandırırken, kendi vatandaşına zulüm yaptığına işaret eden Elitaş, ”Kendi ülkesinde enflasyonu yüksek seviyelere çıkarmış. Basından takip ettiğimize göre, bir domates 6 liraya çıkmış yani 2 dolar seviyesine çıkmış. Bu Türk ihracatçısına yapılan bir ceza değil, Rus insanına yapılan bir eziyet, bir zulümdür. Aklıselim tavsiye diyorum, ticaret yapanların ilişkilerine zarar verecek bir adım atmamalarını, DTÖ nezdinde şüphe edilebilir bir ülke konumuna gelmemelerini arzu ediyorum” dedi.

MALLARIMIZI ALMAK İÇİN BEKLEYEN ÜLKELER VAR

Elitaş, ”Yaş meyve sebze ihracatıyla ilgili Rusya pazarından kaybettiğimizi başka pazarlardan telafi ediyoruz. Türkiye’nin mallarını almak için bekleyen ülkeler var” dedi.

İHRACAT 143,9 MİLYAR $ BURSA İKİNCİ SIRADA

-2015 yılında ihracatımız yüzde 8,6 gerileyerek 143,9 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 14,5 gerileyerek 207,1 milyar dolar oldu.

-Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 25,5 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65,1’den yüzde 69,5’e yükseldi.

-Avrupa ülkelerine ihracatımızın düşmesinin temel sebebi Euro/dolar paritesindeki gerileme oldu.

-Dolardaki değerlenme nedeniyle ihracatda sayısal bir düşüş kaydedilse de daha fazla mal ihraç edildi.

Geçen yıl en çok ihracat yapan iller sırasıyla 71,1 milyar dolarla İstanbul, 7,9 milyar dolarla Bursa, 7,6 milyar dolarla İzmir, 6,7 milyar dolarla Kocaeli, 6,3 milyar dolarla Ankara oldu

-Otomotiv yüzde 4,8’lik azalışla 21,3 milyar dolarlık, hazır giyim yüzde 9,3’lük bir azalışla 16,9 milyar dolar ihracat yaptı.

-İhracatın menzilini uzatmak üzere uzak coğrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yöneleceğiz.

-2015 sonunda yüzde 5’in altına düşeceğini tahmin ettiğimiz cari açık/GSYH oranının bu yıl yüzde 4’e yaklaşacağını öngörüyoruz.

-Dalgalar ne kadar yaman olursa olsun dümenin başında, Türkiye ekonomisi için ustalıkla gerekli önlemleri alıyoruz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X