Rusya OSB’leri Türk modeline göre gelişecek

Rusya Organize Sanayi Bölgeleri Derneği’nden kalabalık bir heyet 11 Mayıs’tan bu yana Türkiye’de temaslarda bulunuyor.

Rusya OSB’leri Türk modeline göre gelişecek

Ankara, Bursa ve Eskişehir’deki organize sanayi bölgelerini (OSB) inceleyen heyet, Türkiye’nin bu alandaki tecrübe ve başarılarını analiz edip Rusya’da uygulamayı amaçlıyor. Rusya Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Maksim Pazdnikov, Rusya’da şuan 101 OSB bulunduğunu belirterek, bunların 45’inin faal, 56’sının ise proje aşamasında olduğunu kaydetti.  

Pazdnikov, Türkiye’deki izlenimlerimiz çok iyi. Türkiye’de OSB’ler 50 yılda çok gelişerek büyük başarılara ulaşmış. Şuanda bu OSB’lerde imalat yapılıyor ve belliki çabaları sonuç veriyor. Temaslarımızda ilgi çekici tecrübeler edindik ve bunlar üzerinde çalışacağız. Edindiğimiz bilgileri Rusya’da hayata geçirirken model olarak kullanacağız” dedi.

YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN ARAÇ

Birçok ülkedeki uygulamaları tanıyıp öğrenmeye çalıştıklarının altını çizen  Pazdnikov, OSB’lerin yabancı yatırımcıyı çekmek için kullanılan araçlardan biri olduğunu ifade etti. Maksim  Pazdnikov, ”Çünkü bu bölgeler sanayi şirketleri için yatırım sürecini kolaylaştırıyor. OSB’lere katılan şirketler yol yapımı, enerji-elektrik bağlantısı gibi alt yapı işlemleriyle uğraşmıyor. Tüm bunlar çoktan hazırlanmış oluyor ve bu da üretimin başlama süresini hızlandırıyor. Dedikleri gibi vakit nakittir” diye konuştu.

MOSKOVA ÖN PLANDA

Pazdnikov, Türk şirketlerinin ve diğer yabancı şirketlerin yer seçiminde genellikle Moskova ve St.Petersburg’a odaklandığını vurguladı.  Pazdnikov, ”Bu iki bölge Rusya’nın en büyük pazarları ama sadece Moskova ve St.Petersburg’a yoğunlaşmak hata olur. Çünkü Rusya sadece bu bölgelerle sınırlı değil. Türk şirketleri Moskova’dan uzaktaki bölgelerde de yatırım yapıyor. Tataristan, Başkurdistan, Penza ve Kalujskaya gibi bölgelerde de aktifler” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X