Engin Özpınar
Engin Özpınar

Rusya ve Çin, ABD’ye karşı radikal kararlar aldılar

Rusya ve Çin… Her iki ülke de ABD’nin ticari gerilimler yaratarak küresel piyasaları krize soktuğunu savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre küresel ticaret, küresel ekonominin lokomotifi olmaktan çıktı, savaşlar ve korumacılık dönemi başladı. Zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum da giderek artıyor.

Putin bu görüşlerini, hafta içinde Çin lideri Şi Cinping’in Rusya’yı ziyareti sırasında  dayanışma anlaşmaları yaparken açıkladı.

*

Putin ve Cinping’in Moskova’da buluşmaları ABD ve AB’nin de takibindeydi. Özellikle iki ülkenin stratejik işbirliği kapsamının ve ortaklık ilişkisinin genişletilmesi ve geliştirilmesi konuları mercek altına alındı.

Çin liderinin, Putin’den söz ederken “En iyi dostum” şeklindeki ifadesi dikkat çekiciydi.

ABD ve Avrupa’daki yorumlara göre Çin liderinin Moskova ziyareti, iki ülkenin askeri ve ticari ilişkilerini geliştirmeye çalıştıkları dönemde gerçekleşmiş oldu. Nedeniyse Rusya ve Çin’in kendilerinin Batılılar tarafından dışlandıklarını duyumsamaları olarak değerlendirildi.

*

Rus lider Putin dünyada teknoloji savaşının başlangıcının Çinli Huawei şirketinin ABD tarafından küresel pazar dışında bırakılma girişimleri olduğunu belirtti. 

Ayrıca Putin Rus Telecom şirketi MTS’nin Huawei’in Rusya’da 5G ağını geliştirmesine izin verdiğini de duyurdu.

Rusya ve Çin liderleri iki ülkeyi ilgilendiren sorunların yanı sıra İran nükleer sorunu, Venezuela, Kore Yarımadası, BM, ŞİÖ, BRICS, G20 ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi kurumlarla ilişkilerin güçlendirilmesi üzerinde de anlaşmaya vardılar. 

Anlaşma yapılan bir diğer konu da, çok taraflılık ve uluslararası ilişkilerin temel kurallarının ortaklaşa korunması oldu.

İlginçtir, Rusya ve Çin uluslararası ilişkilerde iki büyük güç olarak kendi kararlarını aldılar, anlaştılar ve anlaşmaları imzaladılar.
*
İşte Rusya’dan yeni adım:  Petrol ihracatında artık ABD Doları yerine Ruble geçerli olacak! 

Gazprom Neft Başkanı Aleksandr Dyukov, Ruble’yle ilk ihracatın Ermenistan’a yapıldığını bildirdi. 

Dyukov, Avrasya Ekonomik Birliği’ndeki tüm ülkelere petrol ihracatının Ruble’yle gerçekleştirileceğini söyledi.

Gazprom, bir süre önce Avrupa’ya Ruble karşılığında doğalgaz satıldığını açıkladı.

Tabii, dolar kullanımından vazgeçilmesinde, ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkelerin rahatlatılması etkeni de var. Örneğin İran…

Rusya ve Çin arasındaki ikili ticarette de bundan böyle Ruble ve Yuan kullanılacak. Bu amaçla “Küresel piyasalardaki istikrarsızlık bağlamında bankacılık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması için” Putin ve Cinping’in ayrıca bir anlaşma imzaladıklarını da not edelim.

ABD ve Rusya havada ve denizde karşı karşıya

İki gün arayla… İlki Akdeniz’de…

ABD yüksek hızdaki Rus savaş uçağının ABD keşif uçağının yolunu kestiği ve tehlike yarattığını ileri sürdü.

İkincisi Pasifik Okyanusu’nda… 

Rusya’nın savaş gemilerinin ABD destroyerini sıkıştırdığı bildirildi. Rusya’nın savaş gemilerinin destroyere 50 metre kadar yaklaştıklarını ve bunun büyük tehlike oluşturduğu ifade edildi.

ABD ile Rus savaş gemileri çarpışmanın eşiğinden dönerken taraflar karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X