Rusya Yanukoviç’i Ukrayna’ya iade etmeyecek

Rusya’nın Ukrayna’nın devrik Devlet Başkanı Yanukoviç’i ülkesine iade etmeyeceği bildirildi.

Rusya Yanukoviç’i Ukrayna’ya iade etmeyecek

Başsavcı Yuriy Çayka, Ukrayna’daki yönetim karşıtı gösterilerden sonra geçen yıl ülkesini terk ederek Rusya’ya giden Viktor Yanukoviç’in iade edilmesine yönelik talebe olumsuz cevap verileceğini açıkladı.

Çayka, Yanukoviç’in Kiev yönetimi tarafından siyasi nedenlerle takip edildiğini vurgulayarak, “Biz mutlaka Ukrayna Başsavcılığının iade talebini cevaplandıracağız. Ancak bu kişiler hakkında açılan davalar siyasi gerekçeli olduğu için iade cevabımız da olumsuz olacaktır” dedi.

Yuriy Çayka, Rusya mevzuatı ve uluslararası hukuk belgelerinin siyasi gerekçelerle haklarında dava açılan kişilerin iade edilmesini öngörmediğini söyledi.

Ukrayna Başsavcısı Vitaliy Yarema, 6 Şubat’ta Ukrayna meclis kürsüsünden Rusya Başsavcılığı’na seslenerek eski Devlet Başkanı Yanukoviç, eski Başbakan Nikola Azarov ve eski Maliye Bakanı Yuriy Kolobov’un Ukrayna’ya iade edilmesini istemişti.

Viktor Yanukoviç’in, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını imzalamasını Kasım 2013’te askıya alması üzerine, başkent Kiev’de protesto gösterileri başlamıştı. Eski yönetimin gösterileri sert bir şekilde bastırma girişiminin ardından emniyet güçleriyle eylemciler arasında çatışmalar çıkmıştı. 

Bunun üzerine ViktorYanukoviç 21 Şubat 2014’te ülkeyi terk ederek Rusya’ya yerleşmiş, Ukrayna’da geçici bir hükümet kurulmuş, Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov “devlet başkanı vekili” tayin edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X