Rusya’da önemli adımlar atıyoruz

Rusya’da yaşanan krizin Türkiye ekonomisine etkisini en aza indirmek için çabaladıklarını ifade eden Bakan Zeybekci, iki ülke ticaretindeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Rusya’da önemli adımlar atıyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ‘2014 İhracat ve Ekonomi Değerlendirme ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’ndaki konuşmada, Türkiye’nin yıllık ihracatında yaşanan yüzde 4’lük büyümenin etrafdaki gelişmeler göz önüne alındığında takdire şayan olduğunu belirtti. 2015’te enerji fiyatlarında olumlu bir süreç yaşanacağını tahmin ettiklerini kaydeden Zeybekci, ‘2014 yılında petrol fiyatlarında yüzde 50’ye yakın bir düşüş yaşandı. 2015 yılında Rusya ekonomisinin yüzde 5-6 civarında küçüleceği öngörülüyor. İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın ve müteahhitlerimizin 2015’te Rusya’da mevzi kaybetmesini engellemek ve iki ülke ticaretini serbestleştirmek için çok önemli adımlar atıyoruz. Rusya’daki krizin ülkemiz ekonomisindeki etkilerini minimuma indirmek için de önemli çalışmalar yapıyoruz’ dedi.

Diyalog üst seviyede

Rusya ile hükümetlerarası diyaloğun çok üst seviyede olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, ”Almış olduğumuz kararlarla ilk çeyrek içinde Rusya ile olan ticaretin önündeki tüm teknik engelleri kaldırmak gibi bir çalışmamız var. Teknik heyetler devamlı görüşmelerini sürdürüyorlar” diye konuştu. Nihat Zeybekci, şubat ayı içinde Antalya’da Rusya’nın tüm sektörleriyle bir araya geleceklerini ve sorunları dinleyip ona göre adım atacaklarını kaydetti.

Ezber bozacak

Bakan Zeybekci, Afrika’nın Türkiye için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Zeybekci, ‘Türkiye 2014 yılında hem büyüdü hem de cari açığını başarılı şekilde azalttı. 2015 yılında Türkiye, daha birçok ezberi bozmaya devam edecek ve artık hiçbir şey bundan daha kötü olmayacak. Türkiye 2015’te hem büyüyerek hem ihracatını artırarak, cari açığını 2014 yılına göre daha da daraltarak bir şekilde tedirgin ekonomiler grubundan çıkacaktır’ dedi.

Gerçek rakam değil

Türkiye’nin 2014 yılı sonu itibariyle yüzde 6,4 olarak hedeflediği cari açığını yüzde 5 ya da 5,2 aralığına çekerek bu yıl içinde inanılmaz bir başarı gerçekleştireceğini belirten Zeybekci, ihracat rakamlarına da başka şekilde bakılması görüşünde olduğunu söyledi. Zeybekci, ‘2013 yılında 152 milyar dolar, 2014 yılında 157,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ama bizim ihracat rakamımız gerçekte 157,8 milyar dolar değil. İlk defa ihracatımızı bu şekilde bir değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Bizim 2014 yılı ihracatımız 170 milyar doların üzerinde” diye konuştu.

Yüzde 4,8 artış

Türkiye’de net ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 71’in üzerinde olduğunu dile getiren Nihat Zeybekci, yaklaşık 4 milyar doların üzerinde bir rakamın, ithalatta kayıtlara bazı uygulamalarla yüksek yazıldığını belirtti. Türkiye’nin gerçek ithalatının 241,5 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Zeybekci, ‘2013 yılında bu değerlendirmelere göre, ihracatımız 164,56 milyar dolar. Yani ihracatımızda bugün itibariyle açıkladığımız yüzde 3,9 değil, yüzde 4,8 civarında bir artışı gerçekleştirmiş oluyoruz’ dedi.

Kayıplar yaşandı

Bakan Zeybekci, bu yıl bazı ülkelerdeki daralmalardan dolayı kazanımların yanı sıra önemli kayıplar da yaşandığının altını çizdi. Nihat Zeybekci, ”Irak, Libya, Ukrayna’da yaşanan karışıklıklar ve Çin’in ithalatında yaşanan daralma sonucu, Ukrayna’dan 460 milyon dolar, Rusya’dan 1 milyar 52 milyon dolar, Libya’dan 701 milyon dolar, Irak’tan 1 milyar 60 milyon dolar, Çin’den 743 milyon dolar olmak üzere 4 milyar dolar kayıp yaşandı. Olumsuzluklara rağmen en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci ülke grubu Orta Doğu ülkeleri. İhracatın yüzde 19,3’ünü oraya gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Rekor kırıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 2014 yılı ihracatını değerlendirerek, 2015 yılında ihracatçıların beklentilerini açıkladı. Büyükekşi, ‘2014 yılında, 12 ayın 10’unda Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. 2015’te OVP hedefi olan 173 milyar doları yakalayarak önemli bir sıçrama hedefliyoruz. Kesin ihracat rakamları, ocak ayı sonunda TÜİK tarafından açıklanacak. Aralık ayına ait birlik kaydından muaf kalemlerin de eklenmesiyle, 2014 toplam ihracatının 158 milyar doları aşacağına inanıyoruz’  dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X