Rusya’dan ABD’ye ‘askeri görüşme’ teklifi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın, Suriye’deki durumla ilgili olarak Washington ile Moskova arasında askeri görüşme ve toplantılar yapmayı teklif ettiğini bildirdi.

Rusya’dan ABD’ye ‘askeri görüşme’ teklifi

Kerry, Dışişleri Bakanlığında, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü telefon görüşmeleri sırasında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “(Suriye’deki) Her türlü potansiyel riske dair çatışma ihtimalini azaltmak için tam olarak ne yapılacağını konuşmak, bundan sonraki yola ve niyetlere dair tam ve net bir anlayışa sahip olmak için askeri görüşme ve toplantılar yapmayı teklif ettiğini” belirtti.

Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının şu anda bu teklifi değerlendirmekte olduğunu kaydeden Kerry, ABD’nin, Rusya’nın Suriye’ye son dönemdeki askeri yığınağı sonrası niyetleri hakkında net bir resme sahip olmak istediğine dikkati çekerek, Rusların istişare teklifine sıcak baktığının işaretini verdi.

Kerry, “(Görüşmeler) Yanlış anlamalardan, yanlış hesaplamalardan kaçınmak ve bir varsayım ortaya attığımız ve bu varsayımın yanlış çıktığı bir duruma kendimizi sokmamamız için gerekli” ifadesini kullandı.

Görüşmede Lavrov’un, Rusya’nın sadece DAEŞ’in Suriye’de oluşturduğu tehdite karşı koymayla ilgilendiğini söylediğini, ancak kendisinin bu konuda şüpheleri olduğunu söyleyen Kerry, Rusya’nın sadece DAEŞ’e odaklanması halinde Suriye’de siyasi değişime yönelik çabada potansiyel bir partner olabileceğini belirtti.

Son 10 gün içerisinde Lavrov ile üçüncü telefon görüşmesini yapan Kerry, görüşmede Moskova’nın Suriye’deki niyetlerini çözmeye çalıştığını, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’e desteğinin “çatışmayı daha da kızıştırma ve uzatma” riski taşıdığı uyarısında bulunduğunu söyledi.

Kerry ayrıca, gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’yi konuşmak için Moskova’yı ziyaret edecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüştüğünü bildirdi.

ABD yönetimi Rusya’nın son zamanlarda Esed rejimine destek mahiyetindeki adımlarına dair haberlerden endişe duyduklarını belirtirken, başta askeri niteliktekiler olmak üzere bu tip adımların Suriye’deki zaten istikrarsız durumu daha da istikrarsızlaştıracağı uyarılarında bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X