Rusya’dan ABD’ye kimyasal suçlama

Rusya Suriye’nin İdlib kenti yakınlarındaki kimyasal saldırıyla ilgili ABD yönetimini suçladı.

Rusya’dan ABD’ye kimyasal suçlama

Moskova, ayrıca kimyasal gaz kaynaklı ölümler hakkında uluslararası soruşturma çağrısı yaptı.

Suriye’nin İdlib kentinin Han Şeyhun kırsalında düzenlenen zehirli gaz saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 30’u çocuk 86’ya yükselirken, katliamla ilgili karşılıklı suçlamalar da devam ediyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı  Suriye’deki tüm kimyasal silahların 2014 yılında ABD’nin yardımıyla ülke dışına çıkarıldığını iddia ederek, sorumuluğu Washington’a yükledi. 

Silahlanma Kontrol Dairesi Başkanı Mikhail Ulyanov tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Moskova ve Şam’ın, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etme yükümlülüklerini yerine getirmediğine ilişkin açıklamasının mesnetsiz olduğunu savundu.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise, ‘Kimyasal silah kullanımının kabul edilemez’ denilerek, ABD ile anlaşmazlığın Suriye’deki durumu etkileyebileceği belirtildi.

ULUSLARARASI SORUŞTURMA

Moskova ayrıca, Batı dünyasının Suriye yönetimini sorumlu tuttuğu kimyasal gaz kaynaklı ölümler hakkında soruşturma çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İdlib’de meydana gelen olayda ‘Beşar Esad yönetimini suçlamak için çok erken olduğu’ belirtildi ve ‘derinlemesine soruşturma’ çağrısı yer aldı. Kremlin katliamı ‘canavarca bir suç’ olarak niteledi, 

SURİYE:KINIYORUZ

Suriye  Dışişleri Bakanlığı  İdlib’de meydana gelen ve 70 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıyla ilgili açıklama yaptı. 

Suriye Dışişlleri Bakanı Velid Muallim, yaptığı basın açıklamasında,  salı günü meydana gelen saldırıda  El Nusra cephesinin hedef alındığını açıkladı.  Dışişleri Bakanlığı, kimyasal saldırının sorumlusu olarak DEAŞ’ı gösterdi. Mallim, ”Hiçbir zaman kendi halkımız için kimyasal silah kullanmayacağız’ ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE’YE DE ÇAĞRI

Öte yandan Cenevre’de açıklama yapan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Danışmanı Jan Egeland, Suriye’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla ABD, Rusya, Türkiye ve İran’a 72 saatlik ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X