Rusya’dan ABD’ye rest

Moskova, Washington’un verdiği sözleri tutmaması nedeniyle Suriye’ye hızlı bir geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, ‘artık sabrımız taştı’ dedi.

Rusya’dan ABD’ye rest

Yaklaşık iki hafta önce Tahran’da İran, Rusya ve Suriye savunma bakanlarını bir araya getiren zirveden sonra, Şam ve müttefiklerinin daha derin bir koordinasyonla birlikte ‘terörle mücadele’ye ağırlık vereceği bildirildi.  İran ve Hizbullah da yığınağı artırırken, özellikle kuzey ve doğu Suriye’de büyük operasyonlara hazırlık yapıldığı belirtildi.

Son haftalarda özellikle Halep’te yaşanan kayıpların yetersiz koordinasyon ve hedeflerdeki farklılıklar nedeniyle yaşandığını söyleyen bir Suriyeli yetkili, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun 18 Haziran’da Beşar Esad’la yaptığı görüşmede, önümüzde hafta Rus askerlerinin Suriye’ye konuşlanacağını bildirdiğini söyledi.

RUSYADAN YENİ PLAN

Al Motnitor’un haberine göre, Suriyeli bir komutan  da, önümüzdeki haftalarda kuzey ve doğu Suriye’de oeprasyonlar olmasını tahmin ettiğini söyledi. ‘İranlılar daha çok asker gönderiyor’ diyen komutan, Rusya’nın yeni planlar hazırladığını ve bunun için taktik değişiklikler yaşanacağını aktardı. Yeni operasyonlarda, Halep’in kuzeyi ve güneyinin yanı sıra, İdlib ve Rakka’nın da adı geçiyor.

6 Haziran’da Moskova’da gazetecilere ‘off the record’ bir açıklama yapan bir Rus yetkili, ABD ile ilişkilerini ‘sürreal’ olarak tanımladı. ‘Bir gün bir konu hakkında anlaşıyoruz, ertesi gün tersini yapıyorlar. Bunun nedenini sorduğumuzda, diperlerini suçluyorlar’ diyen Rus yetkili, ABD’lilerle güven ilişkisi kurma konusunda zorluk yaşadıklarını kaydetti.

RUSYA: SABRIMIZ TAŞTI

Bu arada Rusya Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov, Amerika tarafından desteklenen silahlı grupların ateşkese uymamasına tepki gösterdi. Suriye’deki terörist grupların güç tazelemekte olduklarını ve ülkedeki durumun yeniden bunalımlı hale gelmeye başladığını belirten General Gerasimov, Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçtiğimiz hafta ‘Suriye’deki durum konusundaki sabrımız sınırsız değildir’ şeklindeki açıklamasına gönderme yaparak ‘Suriye’deki durumla ilgili olarak sabrı tükenen biziz, Amerikalılar değil’ dedi. Gerasimov, ‘Suriye’de ateşkes ve ulusal uzlaşının sağlanması konusundaki yükümlülükleri ve anlaşmaları tamamen yerine getiriyoruz. ABD tarafı ise kontrol ettiği muhalefetle sürekli zorluklar yaşıyor’ dedi. 

Rusya, Amerika’dan, ‘ılımlı’ diye nitelediği silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanarak bu grupların tüm taraflarca terör örgütü olarak nitelenen Nusra Cephesi’yle saflarını ayırmasını istiyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X