Rusya’dan charter seferlerine güvenlik engeli

Antalya’ya charter uçuşların yeniden başlatılması için hem Rus hem Türk tur operatörlerince yürütülen süreç güvenlik sorunları nedeniyle uzadı. ATOR Başkanı Lomidza, charter seferlerinin başlangıcı için ağustos ayını işaret etti.

Rusya’dan charter seferlerine güvenlik engeli

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Rusya ve Türkiye arasındaki charter ve tarifeli seferlerin başlayacağı kesin tarihin belli olmadığını söyledi.

Rusya’da yayınlanan İzvestiya gazetesi Lomidze’nin charter seferlerinin bu sene başlamayacağını söylediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Lomidze, Rus haber ajansı Ria Novosti’ye açıklama yaparak, bu bilgiyi yalanladı.

 

Rusya ve Türkiye arasındaki hava bağlantısının düzelme sürecinin devam ettiğini ifade eden Lomidze, iki tarafında bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi konusunda hemfikir olduğunu kaydetti. İki ülkenin ilgili bakanların katılımıyla bir çalışma grubu kurulduğuna işaret eden Lomidze, ‘Askeri darbe girişiminin ardından Türkiye’deki güvenlik konusu daha da önemli bir hal aldı. Charter ve tarifeli seferlerin başlayacağı süre direkt olarak bu ülkedeki güvenliğin sağlamasına bağlıdır’ dedi.

YAKIN ZAMANDA BELİRLENECEK

ATOR temsilcilerinden hiç kimsenin charter seferlerinin bu yıl ya da gelecek yıl başlamayacağıyla ilgili açıklama yapmadığını dile getiren Lomidze, bu tür kesin tahminleri kimsenin veremeyeceğini vurguladı. 

Maya Lomidze, ”İki ülke arasındaki hava bağlantısının düzeltilmesine yönelik ilgi çok yüksek. Çalışmalar o kadar aktif ilerliyor ki, yakın zamanda bu seferlerin başlayacağı tarihin belirleneceğini düşünüyoruz. Bunun ardından charter programlarının oluşturulmasına ilişkin birşeyler söyleyebiliriz. Güvenlik konularının çözülmesinin ardından hem tarifeli hem de charter seferlerinin başlayacağı tarihler belirlenecek. Bunun için birkaç aydan kısa bir süreye ihtiyaç olacak’ diye konuştu.

YASAK DEVAM EDİYOR

Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından Rusya kendi vatandaşlarının Rus ve Türk havayolu şirketleri ile Türkiye’ye gitmesini yasakladı. Kısıtlamalar Türkiye’deki siyasi durumun çözülmesinin ardından kaldırılacak.

TALEPLER KRİZ YARATTI

Rus hükümeti, vatandaşları için Antalya Havalimanı’nda mevcut güvenlik uygulamalarının yanı sıra Rusya’ya yönelik charter uçakları için uçak kapısında yolcuların ve valizlerinin aranması gibi ek önlemler talep etti. Bu taleplerin yerine getirilmesi için Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği’nden ek güvenlik uygulamalarının yerine getirilmesini istedi. Ancak bu uygulamalar, uluslararası sözleşmeler ve Sivil Havacılık Kanunları gereği hükümet kararı ile yapılabileceğinden, Antalya Havalimanı Mülki İdare Amiri de olan Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz itiraz etti. Bunun üzerine Vali Münir Karaloğlu ile Vali Yardımcısı Yavuz arasında anlaşmazlık çıktı. 

Bu anlaşmazlık üzerine Vali Yardımcısı Yavuz, havalimanındaki görevinden ayrıldı. Rusya’nın ek güvenlik taleplerinin uygulanmasına yönelik inceleme ve inceleme sonuçlarının hükümete bildirilmesi amacıyla bugün (dün) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve ilgili birimlerden uzman bir ekip Antalya’ya geldi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X