Rusya`dan Suriye hamlesi

Rusya, Suriye siyasetinin yeniden şekillendirilmesi için inisiyatif aldı. Moskova`da toplanacak olan konferansta geçiş hükümeti oluşturularak yeni anayasa çalışmalarına başlanması öngörülüyor.

Rusya`dan Suriye hamlesi
Rusya, Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcilerini bir araya getirecek bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.
Konferansın Suriye’de bir geçiş hükümeti kurulması, IŞİD ve El Nusra Cephesi çizgisindeki örgütlerin ilerleyişinin durdurulması ve yeni bir anayasa oluşturulması gibi başlıklarda yol alınması için toplanacağı bildirildi. Cenevre konferanslarına alternatif olması planlanan Moskova I konferans için Rusya, Mısır ve BM Suriye büyükelçisiyle koordineli olarak hazırlıklara başlamış durumda.
 
EL HATİP VE MÜSLİM
 
Suriye’de bir geçiş hükümeti oluşturulması için Esad yönetiminden bazı isimleri ve muhalefet kanadından Suriye Ulusal Koalisyonu eski başkanı Ahmed Muaz El Hatip, Halkın İradesi Partisi lideri, eski Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, SUK’u terk etmiş bulunan bazı isimler, Ulusal Koordinasyon Komitesi ve Salih Müslim gibi isimleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi öngörülürken, hükümete ‘provokatif olmayan’ bir isimin başkanlık etmesi arzu ediliyor. Ayrıca, kuzey ve doğu Suriye’de etkili olan büyük aşiretlerin liderleriyle de konferans için temas kurulduğu bildirildi.
 
Bunun yanı sıra, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Suriye ordusu ve diğer güvenlik kurumları üzerindeki otoritesinin devam etmesi öngörülüyor.
 
PARLAMENTO SEÇİMLERİ
 
Geçiş hükümetinin öncelikli misyonu, yeni anayasayı yapacak bir organ oluşturmak olacak. Geçiş hükümetinin oluşturulmasından iki yıl sonra, parlamento seçimlerinin, ardından da Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da aday olabileceği bir devlet başkanlığı seçiminin yapılması planlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X