Rusya’dan Suriyeli Kürtlere özerklik önerisi

Rusya’nın Suriye’de barış amacıyla düzenlenen Astana konferansında yeni bir anayasa taslağı sunduğu, taslakta Kürtlere özerklik öngörüldüğü iddia edildi.

Rusya’dan Suriyeli Kürtlere özerklik önerisi

Moskova’nın 27 maddelik önerilerinden öne çıkanlar ise Suriye Arap Cumhuriyeti’ isminin ‘Suriye Cumhuriyeti’ olarak değiştirilip Arap vurgusunun kaldırılması, İdari bölgelere kendi dillerini seçme hakkının tanınması ve Kürtlerin yaşadığı bölgede Kürtçe’nin resmi dil olmasının önünün açılması, Cumhurbaşkanının Müslüman olma zorunluluğunun kaldırılması, Cumhurbaşkanlığının yetkilerinin azaltılması ve parlamentonun güçlendirilmesi, Cumhurbaşkanının yedi yıllığına, sadece bir dönem için seçilmesi, ‘İslam hukukunun yasamanın temeli’ olmaktan çıkarılması, Cumhurbaşkanının genelkurmay başkanı olarak yetkilerinin sınırlandırılması, Anayasa Mahkemesi başkanını cumhurbaşkanı yerine meclisin seçmesi olarak sıralandı.

Rusya’nın Suriye’ye sunduğu anayasa taslağı hakkında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, her şeye Suriyelilerin karar vereceğini vurguladı.

Söz konusu taslak, Astana’ya Türkiye’nin garantörlüğünde gelmeyi kabule den isyancı gruplar tarafından reddedilmişti. Açıklamada, Rusya’nın anayasası Irak’ta Bush yönetiminin dayattığı anayasaya benzetilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X