Rusya’nın almadığı ürünlerin turşusunu kuracaklar

Türkiye’nin önemli turşuculuk merkezlerinden Bursa’nın Gedelek Mahallesi’ndeki üreticiler, ihracatçı firmalara “Rusya’nın almadığı ürünleri getirin, turşusunu kuralım” çağrısında bulundu.

Rusya’nın almadığı ürünlerin turşusunu kuracaklar

Türkiye’nin önemli  turşuculuk merkezlerinden Bursa’nın Gedelek Mahallesi’ndeki üreticiler, ihracatçı firmalara “Rusya’nın almadığı ürünleri getirin, turşusunu kuralım” çağrısında  bulundu. 

 

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ticari yaptırımları  nedeniyle Antalya’daki üreticilerin elinde çok miktarda sebzenin kaldığını ve  bunların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin ellerinde kalan ürünleri mahallelerindeki fabrikalarda  turşu yaptıklarını belirten Şener, şöyle konuştu: 

 

500-600 TON ÜRÜN GELDİ

 

“Rusya’nın açıklamaları ve aldığı karardan sonra şimdiye kadar Antalya’dan 500- 600 ton ürün geldi. Üreticilerin sıkıntı çekmesine gerek yok.  Biz Gedelek turşu üreticileri olarak hükümetimizin aldığı kararlar doğrultusunda  tüm üreticilerimize faydalı olmak için gereken yardımları yapmaya ve taşın altına  elimizi koymaya hazırız. Bu elde kalan ürünlerden, turşu yaparak dünyanın tüm  ülkelerine satmakta kararlıyız. Zaten bir piyasamız var. Onun için  üreticilerimizin kendilerini fazla strese sokmalarına gerek yok. Sıkıntıları  olduğu zaman bizi arayabilirler.” 

 

Daha önce Antalya’dan çok küçük miktarlarda ürün aldıklarını ifade  eden Şener, “Bu ürünler seralarda yetiştirilen ve bölgemizde o sezon için  bulunmayan sebzelerdi. Buna karşın son bir hafta içinde Antalya’dan günlük 50 ile  80 ton arasında ürün alıyoruz. Turşuya uyacak çeşitleri elimizden geldiğince  işlemekte kararlıyız. Üreticilerimize yardımcı olmak için çabalıyoruz” ifadesini  kullandı. 

 

YILDA 20 BİN TON TURŞU ÜRETİYORUZ

 

  Gedelek Mahalle Muhtarı Mehmet Dönmez ise Rusya başta olmak üzere  birçok ülkeye turşu ihraç ettiklerini söyledi. Gedelek turşusunun bir marka olduğuna değinen Dönmez, şunları  kaydetti: “Yıllık yaklaşık 20 bin ton turşu üretiyoruz. Bunun yaklaşık yüzde  25’ini ihraç ediyoruz. İşlenebilen 17 çeşit turşu var. Yurt içinde en çok tercih  edilen turşu çeşitleri lahana ve salatalık turşularıdır. Yurt dışına özellikle  tatlı turşu ihracatı yapıyoruz. Sarımsak turşusu, meze olarak kullanılan pancar  turşusu en çok tercih edilenler.” 

 

Rusya’nın aldığı karardan turşu üreticisinin de etkilendiğini dile getiren Dönmez, “Son günlerde Rusya ile yaşadığımız olaylarla bu ülkeye yapılan  turşu ihracatının kapıları kapandı. Bu durum, buradaki üreticiler için hiçbir sıkıntıya sebep olmaz. Yeni pazarlar bulmamız zor olmaz” diye konuştu. 

 

SATILMAYANI GETİRSİNLER, TURŞU KURALIM

 

Sebze üreticilerine seslenen Dönmez, şunları kaydetti: “Sebze meyve işleri ile uğraşan çiftçi kardeşlerimin endişeleri var,  ‘Rusya kapıları kapatırsa ne yaparız’ diye. Buradan sebze üreten kardeşlerime  sesleniyorum, ne kadar malları varsa getirsinler biz burada turşusunu kuralım ve  dünyanın her yerine pazarlayalım. Bizim devletimiz güçlü bir devlet, Rusya’ya  pabuç bırakmayız. ‘Ruslar malımızı almıyor, biz ne yapacağız’ dememeliyiz,  koskoca Türkiye bunun altından kalkamayacak durumda değildir. Bunu  Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da söyledi ve biz söylediklerine katılıyoruz.  Halkımız da aynı görüşte. Bu bir siyaset olayı da değildir. Dünya da duysun, yeri  geldiğinde Çanakkale’de düşmana karşı nasıl birleştiysekbugün de birleşiriz.  Satılamayan ne kadar mal varsa getirsinler burada turşusunu kuralım.” 

 

Turşu üreticisi Kamil Açıkgöz de sebzeleri Türkiye genelinden alıp  turşusunu kurduklarını anlattı. İhracat ve iç piyasaya için üretim yaptıklarını anlatan Açıkgöz,  “Gedelek’teki üreticiler olarak her zaman sebze üreticilerinin yanındayız.  Üzülmelerine, sıkıntı çekmelerine gerek yok. Devletimizin almış olduğu kararların  arkasındayız. Biz gereken ne varsa yaparız. Üreticilerin ellerindeki sebzeleri  alır, burada turşu yaparak değerlendirir iç piyasaya ve dış ülkelere pazarlarız”  dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X